Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mantelzorgers bezorgd om financiën

Mantelzorgers maken zich in toenemende mate zorgen over hun financiën. Vooral over de financiële vergoeding voor mantelzorgers – het mantelzorgcompliment – lopen de gemoederden hoog op. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2011 van de Mantelzorglijn van Mezzo. Van de ruim 6000 binnengekomen vragen ging 30 procent over de finaniën van mantelzorgers.
Mantelzorgers bezorgd om financiën

Ook stelden mantelzorgers vragen over wet- en regelgeving (11%) en over de indicatiestelling AWBZ en WMO (ruim 5%). Deze hebben vaak financiële consequenties. Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg, stelt dat het grote aantal financiële vragen niet nieuw is. De inkomenspositie van mantelzorgers staat al langer onder druk doordat mantelzorgers als gevolg van mantelzorgtaken vaak minder gaan werken of zelfs stoppen met werken, aldus de vereniging.

Onrust
Door de aangekondigde bezuinigingen constateerde Mezzo in 2011 meer onrust onder mantelzorgers. Het kabinet voerde een stapeling van financiële regelingen in, die het zorgen voor elkaar juist frustreert, in plaats van bemoedigt, vindt de vereniging.

Mantelzorgcompliment 
Een opvallende uitschieter is de verontwaardiging bij mantelzorgers over het mantelzorgcompliment. Mantelzorgers die er bewust voor kiezen iemand thuis verzorgen terwijl de zorgvrager in aanmerking komt voor zorg vanuit een instelling, ontvangen geen compliment. Het mantelzorgcompliment is een bedrag van 200  euro waarmee de overheid haar waardering voor het belangrijke werk van mantelzorgers wil laten blijken. De boosheid gaat volgens Mezzo niet over het geld, maar over het uitblijven van erkenning.

Mantelzorglijn
Bij de Mantelzorglijn komen de vragen telefonisch of per mail binnen. Bij ingewikkelde en meer juridische vragen wordt de Sociaal-Juridische Dienstverlening en de Servicedesk van Mezzo ingeschakeld. De Mantelzorglijn is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur via 0900- 20 20 496 of via mantelzorglijn@mezzo.nl.

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Waar blijft de tijd dat het normaal was om voor je ouders te zorgen.?
    Ik ben nu 65 heb jaren mijn moeder verzorgd zonder iets ervoor te krijgen, mantelzorg dat bestond nog niet.Vond het mijn plicht, had ook nog een betaalde baan en kinderen thuis om te verzorgen.
    maar ik klaagde niet en dat is wat er nu door de nieuwe generatie wel wordt gedaan, zij hebben het tegoed gehad en ik noem het de verwende generatie die niet zoveel tijd meer hebben omdat ze veel van zichzelf houden en meer tijd nodig hebben voor hun smartphones enz.dat had ik niet in die tijd en daarom had ik tijd over km m’n moeder te verzorgen.Vond het gewoon mijn plicht en heb het met liefde gedaan, dus ik heb geen probleem met de kanteling. en natuurlijk zijn er uitzonderingen daar heb ik het niet over, maar een goed voorbeeld was het nieuws in de kranten van een meneer die zijn vader weg ging halen uit een zorginstelling omdat zij wilde verplichten minimaal een uurtje per maand aandacht te besteden in het tehuis aan zijn vader, hoe erg is het geworden?
    Dit is wat ik even kwijt wilde. Mensen ga eens nadenken dat het allemaal anders moet, de overheid is niet voor ons verantwoordelijk,eigen verantwoordelijk is nog steeds het belangrijkste.
    En dan is het nog steeds echt een leuke samenleving.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.