Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mannenopvang onder de loep

Ruim 300 mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld klopten tussen juli 2008 en september 2009 voor hulp aan bij de mannenopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dit blijkt uit het evaluatie-onderzoek 'Als de nood aan de man is' dat is uitgevoerd in opdracht van de vier grote steden.
Mannenopvang onder de loep

Negentig mannen zijn daadwerkelijk opgevangen. Daarvan was ruim de helft slachtoffer van huiselijk geweld. De overige mannen waren slachtoffer van eergerelateerd geweld of mensenhandel.
Juli 2008 startte in de vier grote steden een proef met veertig opvangplekken voor mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Dat was nodig omdat er nauwelijks veilige opvang en begeleiding was voor deze groep. Ook was onduidelijk welke hulp deze groep nodig heeft. De opvangplaatsen in de vier grote steden worden gebruikt voor mannen uit heel Nederland.

Prostitutie
Uit het onderzoek blijkt dat de mannen te maken hadden met geweld tussen (ex-)partners, geweld van ouders tegen een (inmiddels volwassen) kind of gedwongen prostitutie door de (ex-)partner. Welke hulp en ondersteuning slachtoffers nodig hebben, verschilt per persoon. Vaak hebben zij behoefte aan hulp bij het regelen van praktische zaken, zoals het vinden van een nieuw onderkomen en het op orde brengen van de financiën. Slachtoffers van eergerelateerd geweld moeten in de eerste plaats een geheim en veilig adres hebben.

Dagbesteding
Volgens de onderzoekers moet er meer aandacht komen voor de specifieke problematiek en culturele achtergrond van de mannen. De methodiek voor deze doelgroep moet verder worden uitgewerkt. Ook is het van belang dat er zinvolle dagbesteding komt en dat de relatie met de kinderen meer aandacht krijgt, aldus het rapport. De proef loopt nog tot eind 2010. Later dit jaar neemt VWS een beslissing over structurele voortzetting en financiering vanaf 2011.

Het onderzoeksrapport ‘Als de nood aan de man is’ is hier te vinden

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: G4 gemeenten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.