Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Manisch depressieve stoornis onnodig laat opgemerkt

Veel mensen lopen lang rond met een manisch depressieve stoornis voordat de aandoening wordt geconstateerd door de arts. Doordat deze stemmingsstoornis moeilijk is vast te stellen, ligt er gemiddeld twaalf jaar tussen de eerste symptomen en het stellen van de juiste diagnose.
Manisch depressieve stoornis onnodig laat opgemerkt

Volgens een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kan een nieuw screeningsintrument bij het eerder signaleren van deze aandoening helpen. Psychiaters pleiten voor invoering van een vragenlijst waardoor in enkele minuten aanwijzingen kunnen worden gevonden of een patiënt lijdt aan een manische depressiviteit.

Stoornis
In een huisartsenpraktijk heeft naar schatting 10 tot 26 procent van de patiënten met een depressie eigenlijk een bipolaire stoornis, de medische term voor manische depressiviteit. Bipolaire stoornissen manifesteren zich vaak bij jonge volwassenen met depressie als eerste uiting. Het gaat om een aandoening die het hele leven kan blijven terugkomen en die vrijwel altijd met onder meer medicijnen moet worden behandeld.

Adequaat
Volgens de psychiaters herkennen artsen vaak alleen de ‘gewone’ depressies. In Nederland ontvangt twee derde tot driekwart van de patiënten met een manisch depressieve stoornis geen adequate behandeling, vinden ze. Bij depressie worden antidepressiva als medicijn aanbevolen, terwijl dat bij een manisch depressieve stoornis in veel gevallen juist wordt afgeraden.

Vragenlijst
De psychiaters pleiten voor invoering van een zogeheten Mood Disorder Questionnaire, ofwel een zelfinvulvragenlijst zoals die in een aantal landen wordt gebruikt. Deze kan binnen vijf minuten door een patiënt worden ingevuld en daarna in dezelfde tijd door een arts worden geëvalueerd. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.