Zorg+Welzijn magazine nr. 5, 2020

    Wat kunnen we leren van de eerste coronagolf? Die vraag staat centraal Zorg+Welzijn magazine nummer 5 van 2020. Verder lees je onder meer hoe cabaretier Pepijn Schoneveld omgaat met zijn angststoornis en hoe minderjarige vluchtelingen het leven in Nederland ervaren.

    EDITORIAL In perspectief

    Sommige mensen hebben medicatie nodig om op de been te blijven. Dat is een feit. Ik wist echter zeker dat ik nooit een van die mensen zou zijn.

    DE TERRORCLIËNT ‘De meeste mensen die bij ons komen, testen de regels’

    Als gescheiden ouders geen contact meer hebben, kan een rechter oordelen dat (meestal) de vader zijn kind mag zien in een omgangshuis, zonder moeder erbij. Nederland kent negen omgangshuizen. Marjolein (43) is coördinator van zo'n huis: 'Ik heb veel terrorcliënten.'

    Column: Tekortschieten

    Wat zullen zorgverleners het af en toe te stellen hebben met ouders van gehandicapte kinderen. Het is namelijk nooit goed, ik spreek uit ervaring. Ik wil zo graag die moeder zijn die altijd blij en tevreden is met de zorg. Ik wil dankbaar zijn dat al die toegewijde mensen zo goed voor mijn kind zorgen. Ik wil me, als Yaël in de instelling is, kunnen ontspannen: ze is in goede handen. En dat lukt me vaak, maar lang niet altijd. Dat ligt bijna nooit aan de zorg, het ligt aan mij.

    HET RUGZAKJE ‘Soms kon ik niet lopen van de levenspijn’

    Eigenlijk wilde hij zich dit jaar weer richten op filmrollen en televisieseries, maar door corona liggen alle opnames stil. Daarom stortte acteur en cabaretier Pepijn Schoneveld zich op zijn podcast Peptalk.

    COLUMN Vakmanschap In Tijden Van Corona

    We kregen in de eerste maanden van de COVID-19-crisis tal van regels vanuit de overheid opgelegd. Daarmee werden onze autonomie en onze vrijheid voor Nederlandse begrippen ongekend ingeperkt. Voor bewoners van zorginstellingen waren de effecten daarvan het meest zichtbaar.

    TEGENDRAADS ‘Mijn droom is dat ik iets achterlaat’

    Ton Louhenapessij (60), adviseur diversiteit & inclusie bij de politie, heeft een droom. Als hij over een paar jaar met pensioen gaat, hoopt hij 'dat ik met trots kan terugkijken hoe de organisatie waar ik nu werk inclusiever is geworden. En dat onze kinderen geaccepteerd worden zoals ze zijn.'

    BINNENKIJKEN Het allereerste coronaproof congres van Zorg+Welzijn

    Alsof het niet spannend genoeg was, kwam fotograaf Thijs Wolzak op 26 augustus het allereerste coronaproof congres van Zorg+Welzijn fotograferen: De dag van de Sociaal Werker.

    WIJ SAMEN ‘Ons gebruik van taal levert soms spanning op’

    Volgens het klimaatakkoord moeten in 2050 alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. De gemeente Tilburg betrekt ook sociale vraagstukken bij deze energietransitie: dubbele duurzaamheid. Social designer Cindy van den Bremen en projectmanager Nicolaas Veltman gaan daarvoor samen op huisbezoek.

    THEMA Met een vergrootglas in de hand reflecteren op het eigen werk

    Sociaal werk werd in het begin van de coronacrisis toegevoegd aan de lijst met cruciale beroepen. Deze erkenning kan sociaal werkers helpen extra trots te zijn op hun werk. En ook om de impact ervan beter voor het voetlicht te brengen. Bijzonder hoog- leraar John Goedee ontwikkelde er een methode voor.

    THEMA De cliënt spreekt: ‘Het sociale isolement door corona is het ergste’

    Ton Kroon (58) heeft een kwetsbare gezondheid en hij belandt tijdens de coronacrisis in het ziekenhuis voor een bypassoperatie. Dit heeft grote gevolgen voor zijn ziekenhuisopname, maar ook voor zijn revalidatietraject thuis. 

    THEMA Leven in de deuropening van de flat

    Veel problemen en obstakels zijn in de coronatijd uitvergroot. Ook in de wijken, waar mensen het sociale contact zijn verloren en het vuilnis zich opstapelt. Op bezoek bij het wijkteam in de Almeerse Literatuurwijk. Wat hebben de wijk en de mensen aan de coronatijd overgehouden?

    THEMA ‘Te snel is gezegd dat bezoek niet mogelijk is’

    Hennie van Tintelen (38) is verzorgende ig en bestuursvoorzitter van Zorgcoöperatie Thuisbasis Brabant. Hij heeft gezien hoeveel impact de corona- crisis had op zorgverleners en cliënten. 'Tijdens de verzorging van een cliënt voelde mijn collega een ademteug langs haar gezicht. Dat beangstigde haar zo dat ze heeft besloten voortaan een mondkapje te dragen.'

    Feiten & Cijfers

    Wat weten we cijfermatig over de gevolgen van de coronacrisis?

    IN BEELD Alleen in de grote stad

    Negen jaar lang werkte Bas Losekoot aan een project waarmee hij het vervreemdende leven in miljoenensteden als New York, Lagos en São Paulo wil tonen. Zijn boek erover, Out of Place, verschijnt in november, een voorproefje op deze pagina's.

    COLUMN Tweede golf

    De eerste coronagolf zagen we niet aankomen en dat is niet vreemd. Maar onderschatten wij de tweede coronagolf niet?

    Hulp bij ethische dilemma’s

    DILEMMA Wat zou jij doen?

    Stefanie is werkzaam in de thuiszorg en heeft mevrouw Marijnissen een kwartiertje extra aandacht gegeven omdat haar kat was overleden. Ze kreeg van haar leidinggevende te horen dat ze dit kwartier niet had mogen schrijven. Hoe zou jij reageren als je Stefanie was?

    BOEK ‘Zijn sommige levens minder waard?’

    Marjolein Visser vertelt in Restmens het indringende en tragikomische verhaal van Pim en David. In hoeverre is er plaats voor hen in een samenleving die gericht is op uiterlijke schijn? En zijn sommige levens minder waard dan andere?

    MEELOPEN MET ‘Hij heeft maanden vastgezeten is geslagen en geschopt’

    Journalist Jessica Maas en fotograaf Bas Losekoot lopen een dag mee met Daniëlle Huisman, begeleider van een woongroep met minderjarige vluchtelingen van YOIN in Apeldoorn, een onderdeel van jeugdzorgorganisatie entrea lindenhout. 'We kunnen ons totaal niet voorstellen wat deze jongens allemaal hebben gezien.'

    ERVARINGSDESKUNDIGE Depressies

    Ernstige depressies, waarvan enkele met psychotische episodes, suïcidale gedachten. Nanette Waterhout (50) lijdt eraan sinds de pubertijd. Op haar 42e stortte zij compleet in. Nu werkt ze als ervaringsdeskundige in de ggz. 'Het is mijn missie geworden om vanuit mijn eigen ervaringen een bijdrage te leveren aan een mensgerichtere ggz.'

    KIPPENVEL ‘Doorkruis nooit de weg van de jongere’

    Marjan Meijer (43) is jeugdhulpverlener bij Levvel in Amsterdam. Ze koos ervoor om een meisje te helpen verhuizen naar een andere woonplaats, terwijl haar vader daarop tegen was.

    DE STELLING ‘De coronacrisis maakt eenzaam’

    Maakt de coronacrisis eenzaam? Prof. Dr. Jos Schols, Hoogleraar Ouderengeneeskunde en onderzoeker, en GZ-psycholoog, co-eigenaar van de Regiebehandelaars en auteur De Leefstijlgids tegen somberheid Bjarne Timonen, verdedigen hun standpunt.