Zorg+Welzijn magazine nr. 6, 2019

    In dit nummer vertelt radiomaker Frank van der Lende (31) over zijn missie rondom alzheimer. Verder: Jana Knot-Dickscheit weet dat multiproblematiek ook voorkomt uit het systeem, wat te doen als je over het hoofd gezien wordt, terwijl je wel hulp nodig hebt?

    ‘Ik probeer mensen ruimdenkend te laten zijn’

    De vader van Frank van der Lende (31) kreeg ruim twee jaar geleden de diagnose alzheimer. Sindsdien heeft de radiomaker er een missie bij. 'Ik wil dat mensen er meer over weten, zodat we mensen met dementie beter kunnen helpen.'

    COLUMN Meerdere problemen

    Als je mij een jaar of twintig geleden had gevraagd wat een multi- probleemgezin is, had ik vanuit logica geantwoord. Multi betekent meer. Een multiprobleemgezin is dus een gezin met meerdere problemen. Simpel. Ik zou ook direct gedacht hebben aan het gezin waarin een van mijn klasgenootjes opgroeide. Haar ouders startten het ene na het andere bedrijf dat telkens weer failliet ging. Er waren dus geldzorgen.

    TEGENDRAADS ‘Op papier doen we alles netjes volgens de regels’

    'Ze komen uit het hele land hier kijken. Kennelijk doen we iets wat niet gewoon is, maar ik vind het heel normaal wat we doen.' Dat zegt Teun Dekker, bestuurder van De Kroevendonk, school voor inclusief basisonderwijs.

    COLUMN Zeg het dan gewoon

    Wie zowel persoonlijk als zakelijk betrokken is bij wat er in het sociaal domein gebeurt, kan niet anders dan met twee brillen kijken naar wat zich om hem heen afspeelt.

    MOVISIE ‘Veel jongerenwerkers worstelen nog met online’

    Van Zwarte Piet en boze boeren tot dreigende YouTubefilmpjes. Spanningen lopen online vaak snel op. Soms met ernstige gevolgen offline. Project Grey traint jongerenwerkers om online polarisatie te herkennen en daarop te handelen.

    foto van Karima Jouaoui Suzanne Boeschoten

    WIJ SAMEN ‘Het is een puzzel die we samen moeten oplossen’

    Peuters met een ontwikkelingsachterstand leren niet alleen van hulpverleners, maar minstens zo veel van hun leeftijdsgenootjes. Daarom werkt de Haagse jeugdhulpverleningsorganisatie Jeugdformaat nauw samen met Dak kindercentra.

    DE TERRORCLIËNT ‘Zo gehoopt dit alles te voorkomen’

    Een uithuisplaatsing is altijd naar, maar één specifieke casus staat bij Petra (37), raadsonderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming, jaren later nog steeds haarscherp op haar netvlies. 'Alles wat we niet hadden gewild, gebeurde.'

    Utrecht ARM Kringloop Centrum Utrecht. Foto: Thijs Wolzak

    BINNENKIJKEN 3500 vierkante meter kringloopwinkel in Utrecht

    Stichting Kringloop Centrum de A.R.M. aan de Verlengde Hoogravenseweg in Utrecht is een verzameling bijzondere spullen, en mensen.

    THEMA ‘Maakt hulpverlener 18 nog het verschil?’

    Als je te maken hebt met een gezin met meervoudige en complexe problemen, heb je te maken met ouders en kinderen die flink in de problemen zitten, oplossingen die nog lang niet in zicht zijn en hulpverlening die niet altijd de juiste snaar te pakken heeft. Aldus dr. Jana Knot-Dickscheit.

    THEMA De cliënt spreekt: ‘Ik ben als probleemgeval over het hoofd gezien’

    'Mijn vroegste herinnering aan ons gezin is dat ik als baby door mijn vader boven het trapgat word gehouden. Hij wil mij naar beneden gooien. Dat laatste weet ik van mijn moeder, die later deze herinnering invulde. Ze had ruzie met mijn vader.'

    Stap voor stap het tij keren

    Jongeren die de boel thuis kort en klein slaan, ouders die de regie totaal kwijt zijn. En vaak zelf ook nog allerlei problemen hebben. Als laatste redmiddel is er Multi Systeem Therapie (MST). Momo van Dreumel, MST-therapeut bij De Viersprong, rijdt Zuidoost-Brabant door om bij deze gezinnen het tij te keren.

    THEMA Het morele oordeel kan in de weg zitten

    Wat zou er gebeuren als je dit gezin wél helpt? Die vraag test actie-onder- zoeker Jop Munneke in de praktijk. 'De meeste casussen kunnen binnen het systeem opgelost worden, maar de taaie, ingewikkelde casussen lopen vast op het systeem, het individu of de professionals.'

    Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdzorg en risicojeugd.

    COLUMN Leven na de shit

    'Zou het niet beter zijn als je op kamers gaat?' Ik vraag het de twintigjarige studente in het veel te krappe bespreekhokje op de hogeschool. We hebben elkaar vaker gesproken, want ik mag een halfjaar studenten begeleiden en lesgeven. Gewend aan de ingewikkelde thuissituaties van bijzonder veel studenten, ben ik nog niet. Ook nu constateer ik hoe problemen uit het ouderlijk gezin op de schouders van deze studente drukken.

    IN BEELD Zoekogen

    'Als ik iets kwijt ben dan zegt hij: laat mij maar kijken, ik heb zoekogen. En als hij het niet kan vinden, dan zegt hij: ik kan het niet vinden, mijn batterijen zijn op.' Een quote van de moeder van het bijzondere jongetje Mikey. Kiki Groot fotografeert hem al zeven jaar.

    COLUMN Gestolde overtuigingen

    'Waarom kan Yaël eigenlijk niet vijf dagen naar de dagbesteding?' Ik hoor het mijn therapeut, Maria, nog zeggen.

    Hulp bij ethische dilemma’s

    DILEMMA Wat zou jij doen?

    Een thuiszorgmedewerker belt aan op het adres waar ze al maanden komt. Er woont een ouder echtpaar. Meneer is ongeneeslijk ziek en wacht thuis op de dood. Mevrouw zorgt liefdevol voor hem. De thuiszorgmedewerker heeft al langer in de gaten dat meneer geen plezier meer heeft in het leven. Vandaag geeft hij aan dat hij niet meer wil eten omdat hij dood wil. Zijn vrouw wil hier niets van weten, zij wil hem zo lang mogelijk bij zich houden. Hoe vind jij dat de thuiszorgmedewerker zich moet opstellen?

    BOEK ‘Het verhaal van Laura werd heftiger en vreemder’

    Het is 12 juli 2016. In de woestijn, net buiten het kalifaat, wordt een twintigjarige vrouw met haar twee kinderen rennend in de woestijn aangetroffen. Ze zegt ontsnapt te zijn aan IS. Haar man heeft ze tijdens de vlucht gewond achtergelaten.

    MEELOPEN MET Bewogen dag in het hospice

    Journalist Jessica Maas en fotograaf Bas Losekoot lopen een dag mee met verpleegkundige Harma Smit in hospice Kromme Rijnstreek in Houten. 'Het is veel luisteren, ook naar wat er niet gezegd wordt.' 

    ERVARINGSDESKUNDIGE Yorrick Klinger

    Yorrick Klinger (27) werd vrijwel meteen na zijn geboorte afgestaan. Hij moest de wereld ontdekken in tehuizen en op straat. Hoe kan een kind zonder liefde van ouders toch de weg naar een fijn leven vinden? Inmiddels geeft Yorrick voorlichting over waar jongeren in de jeugdhulp mee te maken krijgen. Hij geeft als ervaringsdeskundige bij ExpEx adviezen aan hulpverleners om contact maken te verbeteren.

    KIPPENVEL ‘Eenzaamheid is supercomplex’

    Liesbeth Gaasbeek (46) is directeur van Gouden Dagen. Een organisatie die probeert ouderen uit hun eenzaamheid te halen. Liesbeth begreep pas echt wat eenzaamheid inhield tijdens gesprekken met de oudere mevrouw Veldmeijer.