Zorg+Welzijn magazine nr. 1, 2020

    Verwarde personen. Is dat wel de juiste term? En wat hebben zij nodig? Ook in dit nummer: Meelopen in de luxe afkickkliniek Rodersana, het kippenvelmoment van jeugdbeschermer Tisja Poot toen ze bedreigd werd, en columnist Tim Robbe heeft een oproep voor alle lezers.

    COLUMN Verward in de praktijk

    Stel je voor dat je al jaren gelukkig getrouwd bent. En dat er langzaam scheurtjes komen in je relatie. Jullie hebben vaker ruzie, je partner zegt af en toe gemene dingen tegen je. Zijn plagerijtjes gaan over in pesten en zijn aanrakingen worden ruwer. Hij maakt je voor de lol wakker als je ligt te slapen en gooit "voor de grap" een glas water in je gezicht.

    Foto van Daniëlle Brussaard

    TEGENDRAADS ‘Van huis uit ben ik geen tegendraads persoon’

    'Wat weegt zwaarder: het belang van het kind dat bang is voor zijn stalkende vader? Of het recht van deze vader om zijn kind te zien? En wat doen we met die ex-gedetineerde die terug wil naar huis terwijl de buurt er fel op tegen is?'

    COLUMN Kwetsbaar Meisje

    Ik ben er intussen aardig aan gewend geraakt dat Yaël meervoudig gehandicapt is.

    Foto van Sophie van den Enk

    HET RUGZAKJE ‘De roerloosheid vond ik het allerergste’

    Radio- en televisiepresentator Sofie van den Enk had twee keer een zware depressie, terwijl bijna niemand in haar omgeving dat wist of merkte. 'Dat ik nog gewoon kon functioneren, vond mijn psychiater ook opmerkelijk.'

    Illustratie van portemonee Jenny Lindhout

    DE STELLING Het basisinkomen: de oplossing voor veel problemen of niet?

    Is het basisinkomen de oplossing voor veel problemen of zitten er te veel mitsen en maren aan dit utopische idee?

    portret foto Jenny Bakker-Klein. Foto: Annemarijne Bax

    COLUMN Denken van klein naar groot

    Mijn oudtante Bet droeg Huizer klederdracht. Ze woonde haar hele leven in Huizen. Maar zij kwijnde aan het eind van haar leven weg in een verpleeghuis buiten Huizen, op een plek waar zij niet wilde zijn. Formeel klopte het beleid en klopten de regels, maar in de praktijk pakte dat alles niet goed uit voor mijn oudtante.

    Foto van Inge van de Vorst en Wendie Huis in 't Veld. Foto: Jitske Schols

    WIJ SAMEN ‘De liefdesdokter is mijn muze en hulpbron’

    De Liefdesdokter is een sociale onderneming die liefde brengt en wil bijdragen aan duurzaam geluk voor de mens, organisaties en de maatschappij. 'Ik wil zoveel mogelijk mensen een mini-liefdesdokterservaring in de wachtkamer geven.'

    DE TERRORCLIËENT Verwaardloosd in een verwilderd huis

    KAAT VAN ELS (48) is sociaal werker in een gemeente in het zuiden van Nederland. Ze treft er steeds meer ouderen in een vervuilde omgeving. Maar Arno springt er nog altijd uit.

    BINNENKIJKEN Rockkoor my generation

    Met alle respect voor de bingo-avonden in buurthuizen, maar er zijn alternatieven voor senioren om de tijd vrolijk(er) in te vullen. Neem het project dat Amstelring Dagbesteding, poppodium Duycker en Pier K centrum voor kunst en cultuur hebben opgezet in Hoofddorp.

    THEMA Niet ‘verward’ maar ‘verloren geraakt’

    Wat we ook voor verwarde mensen doen, we gaan zelden naast ze zitten. Andries Baart bepleit juist dat. 'Ik meen dat we deze mensen kunnen helpen als we veel vaker gewoon zouden doen.'

    THEMA De cliënt spreekt ‘Stress is niet iets voor de psychiatrie’

    Toen Karlijn Roex als student een paniekaanval kreeg, belde de receptioniste de politie. Het was een angstig en leerzaam moment voor de sociaal werker.

    THEMA ‘Als ik kan helpen, doe ik dat’

    Leticia Barbosa Brito (23) had zelf ook graag een maatje gehad toen ze als tiener thuisloos was. 'Er was niemand aan wie ik mijn verhaal kwijt kon.' Ze is daarom al twee jaar vrijwilliger bij Humanitas Maastricht-Heuvelland waar ze mensen met 'tijdelijke' verwardheid op weg helpt om zelf weer in beweging te komen.

    THEMA Tussen Veiligheid en Zorg

    Vught was, samen met Amsterdam, de pioniersgemeente waar de wijkagent samen met de wijk-GGD'er optrekt om verwarde personen te helpen. Vier jaar later wordt dat concept ook bij andere gemeenten opgepakt en mag het team uit Vught zelfs op buitenlandse congressen uitleggen hoe zij het doen.

    Feiten & Cijfers

    Foto van grootouders van fotograaf Carilijne Pieters

    IN BEELD De Liefde Is Alles Hè

    De grootouders van Carilijne Pieters zijn 68 jaar bij elkaar geweest, geen dag gescheiden. Geen dag ook zonder dat zij elkaar nog iets te vertellen hadden. Carilijne vond dat zo bijzonder dat zij besloot hen te portretteren.

    COLUMN Herwaardering mens

    Mijn eerste column voor het nieuwe jaar. Ik ga niet schrijven over goede voornemens. Bij de publicatie van deze column ben ik ze waarschijnlijk alweer vergeten. Ik wil het houden bij een oproep. Een oproep om in het nieuwe jaar 'de mens' te herwaarderen in zorg en welzijn.

    Hulp bij ethische dilemma’s

    DILEMMA Wat zou jij doen?

    Je gaat op huisbezoek bij een gezin om de veiligheid van de kinderen te bespreken. Volgens de school is vader wat opvliegerig en er zijn vermoedens van partnergeweld. Of de kinderen zelf geweld meemaken, weet je niet. Moeder ligt met hoofdpijn in bed, vader opent de deur voor je. 'Wat kom je hier doen? Kom je mijn kinderen weghalen?' Hij praat luid en zijn houding is dreigend. Als je hem probeert uit te leggen dat de school zich zorgen maakt, stampt de man weg, trekt een keukenla open en komt met een pistool terug. Wat doe je?

    Romy Mijering. Door Annemarijne Bax

    BOEK ‘Ik kan je vermoorden en niemand zal je missen’

    Romy Meijering (68) groeit op als 'bastaardkind' in Colombia waar ze als een hete aardappel wordt doorgeschoven naar steeds een ander gezin. Ze moet hard werken en wordt mishandeld. In Nederland zit ze negen jaar vast in een gewelddadig huwelijk. In Vrouw met 5 namenbeschrijft ze haar veelbewogen leven.

    MEELOPEN MET Comfortabel afkicken in luxe en stijl

    Journalist Jessica Maas en fotograaf Bas Losekoot lopen een dag mee met behandelaar Maudy Diependaal in de luxe afkickkliniek Rodersana in Oirschot. 'Een mens is niet zijn verslaving.'

    ERVARINGSDESKUNDIGE Nadia Kasmi

    De uit Marokko afkomstige NADIA KASMI (43) kreeg pas contacten in Nederland toen ze kinderen kreeg. Maar haar werkelijke bestemming vond ze dankzij de hulpverlening. 'In iedere vrouw zie ik een klein beetje van mezelf.'

    KIPPENVEL ‘Ik keek maandenlang over mijn schouder’

    Tisja Poot (41) is jeugdbeschermer bij Jeugd- bescherming west in Den Haag. Ze werd met de dood bedreigd door de vader van een cliënt.