Redactioneel: Wit

Collega Herman Keppy was nogal verwonderd over het artikel ‘Witte kennis is sowieso goed’ verderop in dit nummer. Jessica Maas sprak een aantal professionals over de vermeende witte bril van de hulpverlener.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Piet-Hein Peeters

Voor wie het gemist heeft, het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume beschrijft hoe mensen met een niet-witte huidskleur structureel op achterstand staan. De witte wereld bepaalt. Maas zocht uit of dat zelfs in het sociaal domein zo is.

Welnu, ik geef de clou alvast weg: dat is volgens de professionals die Maas sprak inderdaad het geval. En zij bepleiten vervolgens een andere, ‘cultuursensitieve’ houding. ‘Stel open vragen, zonder aannames, zeg niet ‘bij jullie’.’ Maar collega Keppy, ervaringsdeskundige als het om kleur gaat, voelde het in het artikel onuitgesproken dilemma haarfijn aan. Enerzijds hebben witte professionals een witte bril,

0
38

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

0
38
Piet-Hein Peeters
Piet-Hein Peeters is journalist. Hij was van 2014 tot 2018 hoofdredacteur van het maandblad Zorg+Welzijn. Hij publiceerde onder meer de boeken ‘Onder het mom van zelfredzaamheid’ (met Cindy Cloïn) en ‘Verwarde personen zijn het probleem niet’. Hij werkt daarnaast als gespreksleider en is bijvoorbeeld dagvoorzitter bij de congressen van Zorg+Welzijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.