Voorschotten voor bijstandsaanvragers: tussen wet en praktijk

Gemeenten hebben maximaal acht weken de tijd om een aanvraag voor een bijstandsuitkering te beoordelen. Om die periode financieel te overbruggen, hebben bijstandsaanvragers recht op een voorschot op hun uitkering. Uit recent onderzoek van Regioplan komt naar voren dat dit niet altijd goed verloopt. 1

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De aanleiding voor het onderzoek was dat de klachtencommissaris van de gemeente Enschede signalen kreeg die erop wezen dat de gemeente terughoudend is met het verstrekken van voorschotten. Daarop heeft de lokale rekenkamercommissie Regioplan verzocht om de praktijk omtrent bevoorschotting in de gemeente Enschede te onderzoeken. Belangrijke vraag was ook hoe deze praktijk zich verhoudt tot de wettelijke bepalingen in de Participatiewet (Pw).

Bepalingen

De bevoorschotting van bijstandsuitkeringen is geregeld in artikel 52 Pw. Dit artikel geeft het college een zogenoemde ‘gebonden bevoegdheid’ om binnen vier weken na de aanvraag van de uitkering

0
25

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.