Van burgerkracht naar criminaliteit

In steeds meer buurten, wijken, zelfs dorpen wordt criminaliteit ‘normaal’. Onder andere dankzij de participatiesamenleving. Pieter Tops: ‘Criminele structuren bieden sociale bescherming als mensen die elders niet vinden.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Je bent moeder en leeft van de bijstand. Een van je kinderen doet haar eerste communie. Dat vind je belangrijk, maar je hebt geen geld voor een mooie jurk, noch voor een feest. Dan meldt zich een bekende, van een straat verderop, of je tegen betaling wellicht een wietplantage op je zolder plek wil geven.

Het is een van de kleine verhalen uit De achterkant van Nederland, geschreven door journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Tops. Ze beschrijven in het boek even kleurrijk als uitputtend hoe criminaliteit een steeds ‘normaler’ deel van het dagelijks leven wordt. Hoe in een

0
54

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.