Uitspraak onder de loep: Hoe beschrijf je als gemeente wat een schoon huishouden is?

Sinds de komst van de Wmo 2015 woedt de discussie over de huishoudelijke ondersteuning. In de wet staat niet concreet dat er recht is op huishoudelijke hulp en zo ja, in welke omvang dan. 1 Veel gemeenten werken tegenwoordig met de resultaatverplichting van een ‘schoon en leefbaar huis’. Maar wat is dat dan?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Niet lang na de invoering van de Wmo 2015, namelijk al in november van datzelfde jaar, deed de Centrale Raad van Beroep uitspraak over de manier waarop het begrip ‘schoon en leefbaar huis’ door bestuursorganen kan worden ingevuld; dat kan door middel van beleidsregels. Die beleidsregels mogen niet willekeurig zijn, moeten zorgvuldig worden voorbereid, deugdelijk gemotiveerd en dienen te berusten op objectieve criteria. In de uitspraak is verder terug te lezen dat alleen overleg met gecontracteerde zorgaanbieders en cliëntenraden ontoereikend is. Sindsdien is menige beschikking waarin alleen als resultaat ‘een schoon en leefbaar huis’ is opgenomen gesneuveld.

0
120

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.