Uitspraak onder de loep: Eisen aan onderzoek naar ondersteuningsbehoefte

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) beslecht geschillen tussen de gemeente en de burger. De CRvB oordeelde in twee zaken 1,2 over het gemeentelijke onderzoek naar de behoefte aan maatschappelijke ondersteuning. Dat resulteerde in nuttige uitleg over hoe gemeenten dat onderzoek dienen uit te voeren.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Voor gemeenten gelden twee wettelijke verplichtingen als burgers een melding doen van een behoefte aan maatschappelijke ondersteuning. Voor burgers resulteert dat in twee rechten. Namelijk het recht op een onderzoek én een schriftelijke weergave van de uitkomsten daarvan.3
Een melding veronderstelt dat de burger beperkt is in zijn zelfredzaamheid en participatie dan wel zich (nog) niet kan handhaven in de samenleving.4
Kort gezegd: de burger kan niet zelf, met hulp van anderen of gebruikmaking van andere voorzieningen voor een oplossing zorgen; hij vraagt de gemeente om ondersteuning.

Stappenplan

In de eerste uitspraak geeft de CRvB
0
10

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.