Onderzoek: Sociaal actief blijven bij dementie is complex

Voor ouderen met dementie is het belangrijk om sociaal actief te blijven. Het bevordert hun gezondheid én het welzijn van de mantelzorger. Het stimuleren van sociale participatie is echter niet eenvoudig, blijkt uit promotieonderzoek van Hanneke Donkers.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41185-018-0239-z/MediaObjects/41185_2018_239_Fig1_HTML.jpg

De onderzoeker vertelt dat binnen het Radboudumc het Sociaal Fit Programma is ontwikkeld. Hierin werken ergotherapeut, fysiotherapeut en welzijnswerker structureel samen. ‘Zij trainen en begeleiden thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgende partners in het verbeteren van sociale participatie. Ik heb onderzocht of dit programma uitvoerbaar is en tot welke resultaten het leidt. Hiervoor zijn twee groepen met elkaar vergeleken: koppels die het Sociaal Fit Programma volgden en koppels die op de traditionele wijze ondersteund werden.’

Was het makkelijk om deelnemers te vinden?

‘Nee, dat was erg lastig. Veel mensen vonden, ook al waren ze door hun huisarts aangemeld, dat

0
76

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.