Maak zelfmoordgedachten bespreekbaar’

In 2017 pleegden 81 jongeren zelfmoord. In 2016 waren dat er 48. Een stijging van 40 procent. Staatsecretaris Blokhuis van Volksgezondheid laat onderzoek doen. Wat moet daar volgens experts zeker in staan? Wat zijn de signalen van suïcidale jongeren, en wat kun je als professional doen?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Judith de Heus, manager hulpverlening bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie: ‘Mensen die suïcidaal zijn, hebben het gevoel dat ze klem zitten. Ze ervaren problemen, pijn, en zien geen andere uitweg meer dan de dood. Bij jongeren kan dat gevoel opspelen bij gebeurtenissen die voor volwassenen weinig ingrijpend lijken: liefdesverdriet, pesten, niet overgaan naar de volgende klas. Het is altijd een opeenstapeling. Ze hebben geen idee hoe ze ermee moeten omgaan en ze voelen zich eenzaam.

Signalen of voortekenen van suïcide zijn dat iemand zich terugtrekt. Afscheid neemt door dingen terug te geven die hij of zij geleend heeft. Alcohol en

0
230

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.