Integraal werken en registreren onder de AVG

Het sociaal domein dient hulp en ondersteuning te bieden aan een zeer diverse groep burgers. Dat gebeurt vanuit verschillende wetten, met elk specifieke vereisten rondom privacybescherming. De ambitie is evengoed om integraal te werken en registreren. Hoe kan dat samen gaan met de AVG?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In een meerderheid van de Nederlandse gemeenten (69%; van Arum en Schoorl, 2016) kunnen kwetsbare burgers terecht bij een breed integraal team van het sociaal domein. Het uitgangspunt is steeds hetzelfde: directe toegang voor burgers met enkelvoudige en/of meervoudige problematiek. Veel gemeenten werken met registratiesystemen waarin de Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM; Lauriks et al, 2017) is opgenomen.).

De integrale benadering in aanbod en registratie vindt echter plaats binnen wetten die niet overkoepelend zijn (zie kader). Sterker nog: deze wetten schrijven expliciet voor dat domein specifiek, op geleide van de individuele hulpvraag en met duidelijk omschreven doelbinding moet worden gewerkt.

Naar aanleiding van

0
63

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.