Een leven lang pionieren

Inmiddels werkt hij bijna 50 jaar in de psychogeriatrie. Alhoewel Bère Miesen (1946), bedenker van het Alzheimer Café, al jaren met pensioen is, blijft hij zich actief en vol passie bezighouden met zijn vak. Voorjaar 2019 komt zijn nieuwste boek uit: Je suis dementie. Een serie minicolleges over de impact van dementie op de persoon zelf, diens familie en verzorgenden, euthanasie en de media, afgewisseld met gedichten.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Begin jaren ’70 waren er een paar vooraanstaande geriaters die ervan overtuigd waren dat elk verpleeghuis een psycholoog in dienst moest hebben. Dat was voor een arts in die tijd een zeer vooruitstrevende visie. In 1970 afgestudeerd, was Miesen een van de eerste psychologen die ging werken met deze cliënten, toen nog ‘demente bejaarden’ genoemd. Ter vergelijking: anno 2018 zijn in de zorg voor ouderen inmiddels al meer dan 1500 psychologen werkzaam. Er waren in de jaren ’70 ook nog geen activiteitenbegeleiders, wel bezigheidstherapeuten. Ieder verpleegtehuis had zijn eigen beleid. Sterker nog: het vakgebied ‘psychogeriatrie’ bestond nog niet of werd

0
43

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.