De AVG in zicht: wat moet de gemeente op orde hebben?

Op 25 mei 2018 is het zover. Vanaf dat moment is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, dus ook gemeenten, moeten aan de AVG voldoen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De AVG is op een aantal punten strenger dan de Wbp. Zo krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden. Gemeenten moeten kunnen aantonen dat zij aan de AVG voldoen. De AVG zorgt ook voor versterking en uitbreiding van de rechten van betrokkenen. De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt de bevoegdheid om hogere boetes op te leggen. Dit artikel behandelt drie hoofdlijnen die een gemeente op orde moet hebben: processen, mensen en techniek.

Processen

Binnen de gemeentelijke organisatie worden op verschillende plekken persoonsgegevens verwerkt. Denk aan het aanvragen van een paspoort of het aanvragen van een maatwerkvoorziening. Persoonsgegevens zijn alle gegevens die betrekking

0
45

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.