De architectuur van informatie vangt mensen in regels en procedures

Registraties, ICT en gegevensuitwisseling scheppen een eigen logica, met disciplinerende mechanismen als gevolg. Professionals, publieke managers en beleidsambtenaren zitten vast in de kooi van systemen die ook door hen niet te wijzigen zijn. Het boek De Digitale Kooi volgt drie burgers, die daardoor verstrikt raken in een Kafkaësk regelwoud.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

DOOR Arjan Widlak

Het blijkt dat registraties, ICT en gegevensuitwisseling geen neutrale instrumenten zijn. De mechanismen die uit hun logica voortvloeien zijn in hoge mate disciplinerend. Zoals eerder bureaucratische structuren mensen onderwierpen aan regels en procedures, is het nu de informatie-architectuur.

Strafuitsluitingsgronden

Eén van de burgers uit het boek De Digitale Kooi is Saskia. Als haar auto wordt gestolen, wordt ze jarenlang achtervolgd met onterechte aanslagen en boetes. Uiteindelijk wordt de fout wel erkend, maar het is niet gelukt de gevolgen te herstellen.

Bennie is een wijkagent in Velve-Lindenhof, een wijk net ten oosten van het centrum van Enschede. Zijn

0
23

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.