Bureaucratische beren op de weg naar het recht

Cliënten en hun advocaat zoeken naar de uitgang van het doolhof van de sociale zekerheid. Vier casussen uit de praktijk van alledag roepen vragen op als: Is dit bureaucratie of is het Kafka? Of is het onwil van de uitvoeringsorganisatie om van fouten te leren? Een analyse van de oorzaken, plus oplossingsrichtingen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Komt een vrouw bij een advocaat. Ze is uit Eritrea gevlucht. Ze is getrouwd, maar haar echtgenoot heeft ze al jaren niet gezien. Ze wil in Nederland scheiden en een bijstandsuitkering, berekend naar de alleenstaandennorm. Eenvoudige casus, zou je zeggen.

Een Nederlandse man van 21 jaar heeft een verstandelijke beperking. Hij krijgt een pgb op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz). Hij heeft te maken met zowel het Zorgkantoor als de SVB. Gelukkig heeft hij een curator. Goed geregeld, zou je denken.

Een dame heeft de Marokkaanse en Nederlandse nationaliteit. Zij krijgt huurtoeslag op basis

0
33

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.