Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatschappelijke stage vanaf 2011 verplicht

Alle leerlingen die vanaf het schooljaar 2011/2012 aan de middelbare school beginnen, moeten tijdens hun schoolperiode een maatschappelijke stage lopen. Doel is het bevorderen van de sociale samenhang.
Maatschappelijke stage vanaf 2011 verplicht

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel voor het verplichten van de maatschappelijke stage. Dit was ingediend door staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en minister Verburg (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Het kabinet wil dat jongeren tijdens de maatschappelijke stage kennismaken met de samenleving en daaraan een onbetaalde bijdrage leveren. Leerlingen zullen vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld bij een buurt-, sport- of cultuurorganisatie of een welzijnsinstelling.

Leerjaren
Het aantal verplichte uren is afhankelijk van het aantal leerjaren. Leerlingen in het vmbo en praktijkonderwijs lopen minimaal 48 uur stage, havoleerlingen 60 uur en vwo’ers 72 uur. De uren mogen over verschillende schooljaren worden verdeeld. De maatschappelijke stage wordt sinds 2007 in fasen ingevoerd. Inmiddels doet bijna 99 procent van de scholen eraan mee.

Samenleving
Veel burgers hebben behoefte aan meer sociale samenhang. Het onderwijs bereidt leerlingen voor op hun rol in de samenleving en is volgens het kabinet om die reden het middel bij uitstek om sociale samenhang te bevorderen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: regering.nl/Foto: Robert Vos/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.