Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Maatschappelijke stage: ‘Je kunt vrijwilligerswerk niet verplichten’

Feest bij het CDA. Ligt het aan het kabinet, wordt de maatschappelijke stage voor leerlingen in het voortgezet onderwijs tot groot genoegen van het CDA verplicht. ‘Een heugelijke dag’, aldus Kamerlid Jack Biskop dinsdag in de Tweede Kamer.
Maatschappelijke stage: ‘Je kunt vrijwilligerswerk niet verplichten’

In het plan van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) moeten scholieren op alle niveaus dertig uur stage lopen. Die is bedoeld om jongeren te laten kennismaken met vrijwilligerswerk en om hen een onbetaalde bijdrage aan de samenleving te laten leveren. Zij zouden daardoor meer zelfvertrouwen krijgen en meer respect voor anderen.

Stageplek

‘Een ideaal middel om jongeren iets voor niets te laten doen’, aldus Biskop. Hij meldde tevens dat de fractie van het CDA structureel drie stageplekken ter beschikking stelt. Biskop riep andere fracties op het voorbeeld van het CDA te volgen.

Betutteling

Waar bij het CDA de vlag uit ging, toonde onder meer GroenLinks zich fel tegenstander van het plan. ‘Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet’, zei Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks). ‘Verplicht vrijwilligerswerk is een voorbeeld van betutteling. Daarbij gaan verplicht en vrijwillig niet samen.’ In die laatste redenering krijgt Klaver steun van collega-Kamerlid Boris van der Ham (D66). ‘Al heb ik sympathie voor het plan van het kabinet’, stelt hij. ‘Maar de stage moet anders dan het plan van het kabinet geen onderdeel worden van de onderwijstijd.’

Geld

Onder meer ChristenUnie en SP zetten vraagtekens bij de bekostiging van de stage. Het geld daarvoor vloeit in plaats van naar het onderwijs naar het gemeentefonds. ‘Hoe gaat de minister controleren dat het geld voor een stage echt aan een stage wordt uitgegeven in plaats van aan een extra lantaarnpaal’, vroeg Kamerlid Nine Kooiman (SP) zich af.

Paradepaardje
De VVD, van oudsher geen voorstander van de maatschappelijke stage, schaart zich desgevraagd toch achter het voorstel van het kabinet. ‘Kinderen komen door de stage echter in hoekjes van de samenleving waar ze anders niet komen’, uit Kamerlid Ton Elias (VVD) sympathie voor het paradepaardje van het CDA. Ook de PVV onderschrijft voor een groot deel de visie van het kabinet.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer verder over het wetsvoorstel. Dan komt ook Van Bijsterveldt aan het woord.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP

1 REACTIE

  1. M.i. moet het geld naar het onderwijs gaan, dat daarmee zowel de organisatie van de stages bekostigt als de stageadressen schadeloos stelt.
    Die moeten personeel inzetten om de stagiaires te begeleiden.
    Instellingen en verenigingen worden door de overheid steeds meer gebruikt voor Wmo-doelstellingen. Dat kan niet gratis!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.