Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maatschappelijke onderneming kan winst uitkeren

Woningcorporaties, zorginstellingen, scholen en stichtingen die kiezen voor de maatschappelijke onderneming als rechtsvorm, mogen voortaan privaat kapitaal aantrekken en een deel van de winst uitkeren. Dat staat in een wetsvoorstel dat Justitieminister Hirsch Ballin naar de Kamer heeft gestuurd.
Maatschappelijke onderneming kan winst uitkeren

De nieuwe rechtsvorm is bedoeld voor semipublieke organisaties zoals zorg- en onderwijsinstellingen en woningcorporaties. ‘Het gaat hier om diensten die zich voor een groot deel afspelen op het terrein van de sociale grondrechten. Daarom is het nodig dat via wet- en regelgeving de maatschappelijke en publieke belangen worden geborgd,’ motiveert het kabinet zijn besluit.

Professioneel geleid
Verenigingen en stichtingen kunnen in de toekomst kiezen voor de ‘maatschappelijke onderneming’ als rechtsvorm. Zij functioneren inmiddels niet meer als kleine instellingen met een vrijwillig bestuur. Steeds meer verenigingen en stichtingen zijn professioneel geleide organisaties met grote financiële belangen. De maatschappij stelt ook steeds meer eisen aan hun dienstverlening.

Kapitaal
Instellingen die kiezen voor de maatschappelijke onderneming krijgen onder voorwaarden de mogelijkheid om privaat kapitaal aan te trekken zonder dat de investeerders als aandeelhouders de koers van de onderneming kunnen bepalen. Die koers blijft immers ingegeven door het maatschappelijk belang, niet door het particuliere belang.

Cliënten

Naast een bestuur heeft de maatschappelijke onderneming een raad van toezicht en een zogeheten belanghebbendenvertegenwoordiging die bijvoorbeeld uit huurders, cliënten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven kan bestaan. Het bestuur vertegenwoordigt de maatschappelijke onderneming. De raad van toezicht controleert en benoemt het bestuur en staat het bestuur met advies terzijde. Daarnaast zijn belangrijke bestuursbesluiten aan de goedkeuring van de raad van toezicht onderworpen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Ministerie van Justitie/Foto: ANP/ Marcel van Hoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.