Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lijsttrekkers provincie: ‘Wachtlijsten jeugdzorg goed aangepakt’

Provinciale politici zijn tevreden over de manier waarop zij de problemen in de jeugdzorg hebben aangepakt. Dat blijkt uit een rondgang van NOS Net langs de lijsttrekkers bij de Provinciale Statenverkiezingen.
Lijsttrekkers provincie: 'Wachtlijsten jeugdzorg goed aangepakt'

NOS Net vroeg de lijsttrekkers in de twaalf provincies naar een top drie van zowel de waargemaakte plannen, als van mislukte plannen. Over het beleid rond de jeugdzorg bleken de politici – onder wie een stevig aantal Gedeputeerden – het meest tevreden. Ondanks alle kritiek in de afgelopen jaren op de lange wachtlijsten en de bureaucratie in de jeugdzorg.

Teruggedrongen

‘Ondanks forse groei in de vraag, zijn de wachttijden flink teruggedrongen’, zegt lijsttrekker en oud-staatssecretaris Tonny van de Vondervoort (PvdA in Zuid-Holland) tegen de NOS. ‘Op dit moment krijgen de meeste kinderen binnen zeven weken hulp.’ Michiel Rijsberman van D66 in Overijssel vindt dat de jeugdzorg in die provincie op een hoog niveau ligt in vergelijking met de rest van Nederland. Flevoland heeft volgens lijsttrekker Sjaak Simonse (SGP) geen wachtlijsten meer.

Niet waargemaakt
Andere zaken die goed zijn aangepakt door de provincies zijn volgens de lijsttrekkers: de strijd tegen de economische crisis – met name via werkgelegenheidsplannen –, de opknapbeurten voor bedrijventerreinen en de investeringen in de infrastructuur zoals nieuwe wegen goed.

Plannen die niet zijn waargemaakt gaan over de verbetering van het openbaar vervoer en de intensieve veeteelt. Veel partijen maken zich bovendien zorgen over de krimp van de bevolking in de buitengebieden en de opbouw van natuurgebieden.

Geld
Terwijl de provinciale politici tevreden lijken over de ontwikkelingen in de jeugdzorg, geeft Erik Gerritsen, directeur van Bureau Jeugdzorg in Amsterdam, aan dat de wachtlijsten terugkomen. Hij zegt dat in een uitzending van de lokale zender AT5. De instelling krijgt volgens onafhankelijk onderzoek veel te weinig geld van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om alle kinderen te kunnen helpen. Daarom kan Jeugdzorg niet anders dan de kinderen op de wachtlijst zetten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: NOS/AT5/Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.