Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liever meer personeel kinderopvang dan camera

Abvakabo FNV ziet liever (minimaal) twee beroepskrachten op alle groepen in de kinderopvang, dan camera’s om de veiligheid te vergroten. Ook de commissie Gunning, die na de Amsterdamse zedenzaak bij het Hofnarretje onderzoek deed, heeft de branche geadviseerd om het zogenoemde vier-ogen-principe in te voeren.
Liever meer personeel kinderopvang dan camera

Goedkoper
Minister Kamp en de brancheorganisaties zijn nu van plan om meer cameratoezicht toe te passen in de kinderopvangorganisaties. Dit zal weliswaar goedkoper zijn dan meer medewerkers op de groep, toch twijfelt Abvakabo FNV bestuurder Ilse van der Weiden of cameratoezicht de veiligheid zal vergroten. ‘Voor een veilige en kwalitatief goede kinderopvang is de aanwezigheid van voldoende en goed opgeleid personeel veel belangrijker. Ook moet er gewerkt worden aan een cultuur waarbinnen het gewoon is dat collega’s elkaar aanspreken op eventueel afwijkend gedrag.’

Privacy
Camera’s kunnen voor een vals gevoel van veiligheid zorgen, want er is altijd een hoek of een plek waar een camera geen zicht op heeft. Bovendien is de privacy van medewerkers en kinderen in het geding. ‘Daarbij kan een ondernemer niet zomaar een camera ophangen, daarvoor zijn richtlijnen en is instemming van de or vereist. Tenslotte is het nog maar de vraag wie die camerabeelden dan gaat bekijken en wanneer’, aldus Ilse van der Weiden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Abvakabo FNV / Foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.