Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Lichte psychologische test in kinderopvang’

Mensen die in de kinderopvang willen werken, zouden een lichte psychologische test moeten ondergaan. Daarvoor pleit hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio aan de Universiteit van Amsterdam naar aanleiding van de zedenzaak in Amsterdam. Hij vindt ook dat kandidaten beter gescreend zouden moeten worden op hun 'morele status'.
'Lichte psychologische test in kinderopvang'

Misschien moeten er camera’s worden opgehangen in de kinderdagverblijven, oppert hij. Of zou moeten worden geregeld dat mannelijke medewerkers niet meer alleen zijn met de kinderen.

Gedrag
Nu hebben sollicitanten een ‘verklaring omtrent gedrag’ nodig om op de loonlijst van een kinderdagverblijf te komen. Het onderzoek dat bij de verklaring hoort, zou volgens Tavecchio uitgebreid moeten worden.

Sfeer
Volgens Tavecchio zijn de extra maatregelen van belang om mensen het gevoel te geven dat hun kinderen veilig zijn in de kinderopvang. ‘We kunnen deze misbruikzaak niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Alhoewel je je bij veel van deze voorstellen afvraagt: In welke sfeer komen de medewerkers terecht als ze zoveel wantrouwen om zich heen ervaren.’

Pedofilie
Het is, volgens Taveccio, nu eenmaal een gegeven dat plegers van pedofilie vaker mannen zijn dan vrouwen. ‘Aan de andere kant ben ik er een groot voorstander van dat er juist ook mannen in de kinderopvang werken. Dat is heel goed voor de ontwikkeling van kinderen, zeker als ze alleen bij hun moeder opgroeien.’

Steun
In Groot-Brittannië heeft zich een aantal jaar geleden ook een misbruikzaak voorgedaan in een kinderdagverblijf. De dader was ook daar een man. ‘We moeten onderzoeken welke maatregelen ze daar toen hebben genomen. Want onderzoek heeft daar uitgewezen dat er nu weer veel steun is voor mannen in de kinderopvang.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.