Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langdurige zorg vermindert vrijheidsbeperking

Instellingen in de ouderen- en gehandicaptenzorg zijn druk met het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Medewerkers zoeken naar alternatieven, waardoor het toepassen van vrijheidsbeperking vermindert. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Langdurige zorg vermindert vrijheidsbeperking

 De inspectie onderzocht of zorgaanbieders daadwerkelijk bezig zijn met het verantwoord terugdringen van vrijheidsbeperking. In totaal heeft de inspectie 49 verpleeg- en verzorgingshuizen en 51 instellingen voor gehandicaptenzorg bezocht. Daarnaast werd aan 414 zorgaanbieders in deze sectoren een vragenlijst voorgelegd. Gisteren werd het onderzoeksrapport gepresenteerd.
 
Alternatieven
Het onderwerp, zo blijkt uit het onderzoek, leeft in de organisaties. Vergeleken met onderzoek uit 2008 stellen medewerkers zichzelf vaker de vraag of er alternatieven zijn is voor vrijheidsbeperking. Bij de meeste zorgaanbieders ontbraken wel nog concrete doelstellingen. De inspectie constateert dat bij de uitvoering van de zorg zorgvuldig wordt gehandeld. Ook is in de bezochte instellingen de intentie aanwezig om vrijheidsbeperking te verminderen.
 
Gehandicaptenzorg
Uit een vergelijking blijkt dat in de gehandicaptenzorg meer verbeteringen zichtbaar zijn dan in de psychogeriatrische zorg. Reden daarvoor is onder andere de aanwezigheid van deskundiger personeel. In de psychogeriatrie was wel de communicatie over het al dan niet toepassen van vrijheidsbeperking beter geregeld.
 
Landelijk
Uit de bezoeken van de inspectie blijkt dat het aantal vrijheidsbeperkingen afneemt. Er is echter nog geen landelijk beeld. Dat komt doordat de aangeleverde informatie niet altijd vergelijkbaar is, bijvoorbeeld omdat de grootte van locaties onderling te veel verschilde. Ook gebruiken organisaties verschillende definities voor vrijheidsbeperking.
 
Preventiebeleid
De inspectie vraagt zorgaanbieders daarom om onder leiding van de brancheorganisaties in 2011 een registratiesysteem te ontwikkelen. Dat moet helpen om helder te krijgen of het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen inderdaad afneemt. Ook vraagt de inspectie zorgaanbieders preventiebeleid te formuleren. Raden van bestuur zouden een besluit moeten nemen over het al dan niet toepassen van vrijheidsbeperking in de instelling.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: IGZ, foto: Marcel van Hoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.