Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: Laagste groei zorguitgaven in 15 jaar

In 2013 zijn de uitgaven aan zorg met 1,6 procent gestegen, een groei die lager dan in voorgaande jaren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Enkele oorzaken: de tarieven zijn lager en de uitgaven voor verzorging en verpleging zijn beperkt.
CBS: Laagste groei zorguitgaven in 15 jaar

Vorig jaar is er aan ouderenzorg 2,4 procent meer uitgegeven dan in 2012 en aan gehandicaptenzorg 0,7 procent. Ook de jeugdzorg gaf 0,7 procent meer uit dan vorig jaar. Dat deze percentages lager liggen dan de groei in voorgaande jaren, heeft te maken met aangescherpt beleid voor de vergoedingen van zorgdiensten.

Ziekenhuizen

De zorguitgaven in ziekenhuizen en in de praktijken van medisch specialisten stegen het sterkst met 4,9 procent in 2013. Dit komt onder meer doordat ziekenhuizen een groep duurdere geneesmiddelen in dat jaar zelf zijn gaan verstrekken.

 

Medicijnen

Het geneesmiddelengebruik is ook een van de oorzaken dat de stijging van zorguitgaven minder groot is dan in voorgaande jaren. We gebruiken minder medicijnen, en ook de gemiddelde prijs voor medicijnen is verder gedaald.

Totale uitgaven

De totale uitgaven aan de gezondheids- en welzijnszorg vorig jaar, bedroegen ruim 94,2 miljard euro. Ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn samen goed voor 29 procent van de totale uitgaven aan zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.