Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Kwetsbare jongeren blijven begeleiden’

Ondanks bezuinigingen op het actieplan jeugdwerkloosheid en daarmee op de begeleiding van kwetsbare jongeren, wil Stichting 180 de komende jaren meer jongeren gaan helpen. Zij wil daarvoor een beroep doen op allerlei fondsen, onder meer van werkgevers en werknemers en het Europees Sociaal Fonds (ESF).
'Kwetsbare jongeren blijven begeleiden'

Dat stelt voorzitter Marco Florijn van Stichting 180, een kennis- en netwerkorganisatie die zich ten doel stelt de maatschappelijke positie van kwetsbare jongeren en risicojongeren te verbeteren. De stichting houdt woensdag een symposium over kwetsbare jongeren en de arbeidsmarkt.

Gemok

‘De bezuinigingen moeten niet leiden tot gemok daarover. Laten we vooral kijken hoe we via andere fondsen geld bij elkaar kunnen krijgen om de kwetsbare jongeren te helpen. Anders worden zij het kind van de rekening’, zegt Florijn, ook PvdA-wethouder sociale zaken in Rotterdam.

Programma

Met behulp van nieuwe geldstromen denkt hij het komende jaar niet 1000, maar 1500 jongeren te kunnen helpen en het jaar daarop 2000. Het wetenschappelijke programma Work-Wise dat de organisatie aanbiedt, bestaat uit intensieve begeleiding van jongeren naar opleiding of werk. Van de 100 jongeren die zijn begeleid naar werk of opleiding, zijn zeven jongeren uitgevallen.

Bron: ANP/ANP-Photo

2 REACTIES

 1. Ik werk bij Stichting Urgente Noden Friesland. Situatie is herkenbaar: meer mensen komen door het (niet) functioneren van instanties in de knel. Zij hebben zelf onvoldoende reserve of netwerk om deze overgangen te financieren. gevolge is dat jongeren starten met schulden en hier niet over heen komen. Onze organisatie werft fondsen en geeft giften in deze noodsituaties. Voorwaarde is dat er geen andere wettelijke voorzieningen nog aan te spreken zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Basis informatie:
  bij opname, verblijf AWBZ-instelling gaan de radartjes lopen van CIZ en CAK. De Wajonger wordt gekort afhankelijk van het bedrag van het inkomen.
  Voor zover deze opname tijdelijk is, dwz dat dit benoemd werd als zijnde “terugkeer naar de maatschappij” met of zonder verdere begeleiding, rest er een bedrag.
  Gaan we uit van dit doorstroombeleid komt er een moment dat dit ook plaatsvindt. Zelfstandig wonen. Mét ambulante diensten, aangeboden vanuit de GGZ.
  Tot nu toe gaat alles positief. Maar dán komt het SYSTEEM;

  De Wet markt-ordening gezondheidszorg (Wmg), heeft via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), de praktijk niet voldoende onder de loep genomen wat betreft het effect op Wajongers die ná de opname weer overgeleverd worden aan diezelfde Maatschappij waar ze zich eerder niet staande hieleden.

  De Wajonger en de aangeboden woning:

  Wajonger rekening: ivm de eigen bijdrage én korting AWBZ; geen liggende gelden.

  Verhuurder bij contractondertekening eist via de pin voorschot.
  Gas-licht eo maandtermijnen gaan lopen vanaf start huur.
  Belastingdienst: huurtoeslag duurt 8 weken eer deze geregeld is.
  CAK heeft verwerkingstermijn nadat het GGZ de uitschrijving heeft doorgegeven.
  Uitschrijving gaat via datum huurcontract ( adreswijziging) en inschrijving GBA.
  Verplicht uittreksel ( ca 10 euro) ectra kosten voor gekorte wajonger ivm woongeschiedenis.

  Wie dus op de hoogte is, nu ook wel zwart op wit kan lezen hoe de praktijk gaat van de “terugkeer naar de maatschappij, ziet dat de Wajonger, problemen gaat krijgen met de bank.
  En de vaste lasten NIET afgeschreven kunnen worden omdat de AWBZ-CAK de “eigen bijdrage nog toepast .
  In combinatie met de termijn van de afwerkingsperiode huurtoeslag kan zelfs een hulporganisatie bij de Geachte dames en heren van Belastingdienst-CAK-AWBZ wederom tegen het systeem botsen.

  En hebben automatische systemen van herinneringen, incasso’s en deurwaarders vrij spel eer de Wajonger 1 maand verder is.
  P.s vanaf 19 november 2011 tot op heden 26 januari werd geen genot gevoeld van de woning ivm langs elkaar heenwerkende instanties! De Wajonger zélf kreeg slaap en eetstoornissen erbij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.