Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit personeel gehandicaptenzorg vaak onvoldoende

Meer dan 60 procent van de gehandicapteninstellingen waar de Inspectie in 2013 onaangekondigd op bezoek kwam, voldoet niet aan de normen. Meer dan de helft van de instellingen in Nederland scoort onvoldoende op de kwaliteit van het personeel . Dat meldt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.
De zus van Roelie bekijkt de camerabeelden van het incident tijdens de reportage van Nieuwsuur.
De zus van Roelie bekijkt de camerabeelden van het incident tijdens de reportage van Nieuwsuur.

Het programma bracht een reportage over de verstandelijk gehandicapte vrouw Roelie die vorig jaar stierf in in een ’time-out kamer’ in de Groningse zorginstelling NOVO. De 44-jarige vrouw werd op 13 maart 2012 naar een isolatiekamer gebracht, omdat zij de rust ’s avonds verstoorde op de afdeling. Roelie verzet zich, waarna vier begeleiders haar in bedwang houden door bovenop haar te gaan zitten. Roelie overlijdt als gevolg van het gewicht en de druk die op haar wordt uitgeoefend. 

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur van maandag 6 augustus

Geschoold
Uit onderzoek van de Inspectie blijkt dat drie van de vier betrokken medewerkers niet geschoold zijn in het voorkomen van agressie of het onder bedwang houden van cliënten. Bovendien zat Roelie op vrijwillige basis in het behandelcentrum waardoor zij nooit tegen haar zin gesepareerd had mogen worden.

Vrijheid
Nieuwsuur stelt dat deze zaak niet op zich staat. Cijfers van de Inspectie wijzen uit dat dat 57% van de gehandicapteninstellingen slordig zou omgaan met het inperken van vrijheid. Bij een kwart van de bezochte instellingen kent het personeel de regels voor vrijheidsbeperking niet.Gevaarlijke trend


Woordvoerder Francis Bolle van de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden meent dat er sprake is van een gevaarlijke trend. Steeds vaker wordt ondeskundig personeel in risicovolle situaties ingezet. De V&VN hoort steeds vaker signalen dat er laagopgeleid personeel wordt ingezet in dit soort instellingen, waardoor zowel de zorgverlener als de cliënten in het gedrang komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.