Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kritiek op beperking bijstand voor jongeren

Gemeenten, sociale diensten, leerplichtambtenaren, de maatschappelijke opvang en de vakbeweging zijn kritisch over het beperken van het recht op bijstand voor jongeren tot 27 jaar. Tijdens een speciale hoorzitting in de Tweede Kamer stellen deze partijen vandaag dat de werkleerplicht jongeren niet verder helpt op de arbeidsmarkt of op school.
Kritiek op beperking bijstand voor jongeren

Oud-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) heeft vorig jaar het wetsvoorstel ‘Investeren in jongeren’ (WIJ) ingediend zodat gemeenten verplicht worden om jongeren die aankloppen voor bijstand, binnen twee maanden een aanbod te doen voor werk en/of leren. Alleen als jongeren het aanbod accepteren, krijgen ze zonodig een uitkering en die kan lager uitvallen dan de bijstand.

Bezuinigen
Sinds het plan gelanceerd is, zeggen de brancheorganisaties voor gemeenten (VNG), sociale diensten (Divosa), leerplicht (Ingrado), maatschappelijke opvang en de FNV te vrezen dat het kabinet vooral wil bezuinigen op de bijstand. De organisaties zien helemaal niets in de aparte regeling voor jongeren, omdat de bijstand al voldoende instrumenten zou bieden om hen aan werk of zonodig extra scholing te helpen.

Links: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Werken of leren voor jongeren tot 27 in plaats van bijstand; Divosa, Wet investeren in jongeren (Wet WIJ)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.