Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kortere lijnen nodig tussen huisartsen en Bureaus Jeugdzorg’

Huisartsen worden tot nu toe onvoldoende betrokken bij de ontwikkelingen in de jeugdgezondheidszorg, zegt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Dit terwijl de gezinsarts zijn patiëntjes en hun gezinssituatie juist goed kent. Volgens het NHG kan door een betere samenwerking problemen veel sneller aangepakt worden.
‘Kortere lijnen nodig tussen huisartsen en Bureaus Jeugdzorg’

Door Alexandra Sweers – Er moeten korte en directe lijnen tussen dokters, de Bureaus Jeugdzorg en de Centra voor Jeugd en Gezin komen, vindt het genootschap. Deze samenwerking wordt nu nog ernstig belemmerd door wachtlijsten, gebrek aan gegevensuitwisseling en onduidelijkheid over wie de regie heeft over bepaalde zorg.

Signaleren
‘Door de bekendheid met het kind en het gezin kan de huisarts opvoedings- en gedragsproblemen vroegtijdig signaleren. Het is daarom van belang te onderzoeken op welke wijze de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de Centra voor Jeugd en Gezin goed kan worden vormgegeven’, aldus het

NHG in het Standpunt Huisartsenzorg en Jeugd. Het Genootschap heeft in het standpunt de problemen en haar aanbevelingen kenbaar gemaakt en vervolgens aangeboden aan het ministerie van VWS.

Mishandeling
Een van de knelpunten is bijvoorbeeld de terugkoppeling van ondernomen acties door het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Die terugkoppeling is volgens het NHG niet altijd vanzelfsprekend. De huisarts verliest na een melding van kindermishandeling vaak het zicht op wat er precies met het kind en het gezin gebeurt. Zo loopt men de kans dat een risicovolle situatie blijft voortbestaan, waarbij het onduidelijk is wie verantwoordelijk is voor de regie in de zorg, aldus het rapport.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.