Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kopstoot. Het gezicht van alcohol

Kopstoot. Het gezicht van de alcohol is een bijzonder egodocument. Het is het verslag van de verwoesting die alcoholverslaving heeft aangericht in het leven van Rogier Dijkman. Tegelijk vormt het ook de beschrijving van het herstelproces dat de auteur doormaakt als hij met hulp van trouwe vriendin Carolien Euser heeft besloten te gaan afkicken in de klinieken van de Arta Lievegoedgroep. Gezicht alcoholist.
Kopstoot. Het gezicht van alcohol gezicht alcoholist
gezicht alcoholist

Rode draad in het boek zijn de pasfoto’s die Dijkman vanaf eind 2007 wekelijks liet maken door een fotograaf op de hoek. De uitgave bestaat daarnaast uit dagboekverslagen van Dijkman en Euser over Rogiers camouflagegedrag, zijn ineenstorting, het delirium, de crises en het afkickproces. Het geheel geeft tegelijk een beeld van de pieken en dalen in hun relatie. Naast de persoonlijke geschiedenis bevat het boek de verhalen van vrienden, de visies van behandelaars bij de antroposofische Arta Lievegoedgroep en een nabeschouwing over alcoholisme. Gezicht alcoholist.

Gezicht alcoholist

De cijfers over alcoholmisbruik in Nederland liegen er niet om. Eén op de zes mannen en één op de 25 vrouwen is probleemdrinker. Zo’n  300.000 mensen drinken meer dan 6 glazen alcohol per dag. In tien jaar tijd is aantal mensen dat wordt behandeld, gegroeid van 22.554 naar 33.205 personen. Eén op de vier alcoholverslaafden is 55-plusser. Daarmee is Kopstoot als journalistiek verslag en als egodocument een bijzonder confronterend boek. Gezicht alcoholist.

Titel: Kopstoot. Het gezicht van alcohol
Auteurs: Rogier Dijkman en Carolien Euser
Uitgever: IJzer
Prijs: 17,50 euro

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.