Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Koppel vrijwilliger altijd aan beroepskracht’

Cliënten zijn onzeker over de gevolgen van de transitie en moeten daarom snel gerichte informatie krijgen van gemeenten. Dat vragen cliëntenorganisaties aan de politiek, gemeenten en belangenbehartigers, naar aanleiding van onderzoek onder cliënten en mantelzorgers. Vrijwilligers moeten onder verantwoordelijkheid van de professional werken, adviseren de organisaties.
‘Koppel vrijwilliger altijd aan beroepskracht’
Foto: ANP

Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat cliënten, familie en mantelzorgers grote waarde hechten aan dagbesteding voor cliënten: ‘Het houdt mensen op de rails, helpt vaardigheden te ontwikkelen en ontlast mantelzorgers,’ constateren negen cliëntenorganisaties die onderzoek hebben laten uitvoeren naar wat cliënten en mantelzorgers vinden van de decentralisatie van zorg. Cliënten vragen zich af of meer inzet van vrijwilligers mogelijk is en zijn beducht voor afhankelijkheid.

Decentralisatie

Het onderzoek is gedaan onder 240 cliënten, familieleden en mantelzorgers in opdracht van NPCF, Mezzo, Ieder(in), Per Saldo, Zorgbelang, Landelijke platform ggz en andere cliëntenorganisaties. Veel ondervraagden geven aan dat de ondersteuning die ze nu krijgen een wankel evenwicht is van professionele zorg, mantelzorg en hulp van vrijwilligers. Mensen zijn bang dat dit evenwicht door de decentralisatie wordt verstoord. Bijvoorbeeld doordat een groter beroep op mantelzorgers en vrijwilligers moet worden gedaan.

Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Het idee is dat de gemeenten het dichtst bij de inwoners zitten en deze zorg effectiever en goedkoper kunnen leveren. Lees het dossier Transitie >>

Vrijwilligers

Met de decentralisatie van zorg en ondersteuning naar gemeenten, zou ook een aanzienlijk deel van de zorg en steun worden gevraagd aan mantelzorgers en vrijwilligers. Maar veel ondervraagden zijn beducht voor een nog grotere inzet van vrijwilligers, zo blijkt uit het onderzoek. Zij vragen zich af wat er nog meer van hen kan worden gevraagd? Cliënten en hun familie vrezen dat ze afhankelijk worden van de welwillendheid van anderen. Dat geldt zeker voor mensen die levenslang van zorg afhankelijk zijn. Een beperkte bijdrage van vrijwilligers acht men zinvol, maar onder voorwaarden en met duidelijke grenzen.

Gemeente

Cliënten willen geen nieuwe vormen van afhankelijkheid. Veel mensen met een beperking of psychische problemen krijgen vanaf 1 januari 2015 begeleiding via hun gemeente en niet langer uit de AWBZ. Ook mensen die nu begeleid wonen in een RIBW, kunnen straks terecht bij hun gemeente voor begeleiding.

Dagbesteding

De geïnterviewden vinden dat gespecialiseerde vormen van dagbesteding nodig blijven en dat gemeenten dus niet zomaar verschillende vormen van dagbesteding zouden moeten samenvoegen. Bij de ondervraagden leeft ook de vrees dat de individuele begeleiding straks opgaat in een collectieve voorziening. Voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met psychische problemen is deze begeleiding vaak essentieel om in het dagelijks leven te kunnen functioneren en terugval te voorkomen.

Voor meer informatie: lees hier het rapport >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.