Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klijnsma roept hulp ouders jeugdwerklozen in

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken roept ouders van jeugdwerklozen op hun kinderen naar de arbeidsbemiddelaars en (studie)adviseurs van de Werkpleinen te sturen. Dat zei Klijnsma dinsdag, nadat vrijwel alle dertig regio's hun actieplannen in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid bij de bewindsvrouw hadden ingeleverd.
Klijnsma roept hulp ouders jeugdwerklozen in

Klijnsma heeft eind juni met wethouders uit alle dertig regio’s in Nederland afgesproken dat er voor 1 september dertig actieplannen liggen, waarin gemeenten, uitkeringsinstantie UWV, werkgevers, vakbonden, onderwijs en jeugdzorg samenwerken tegen de toenemende jeugdwerkloosheid met de economische crisis.

Kroost

De betrokken instanties werken samen via speciale jongerenloketten op de Werkpleinen, ofwel de nieuwe Arbeidsbureaus. Het is zaak volgens de staatssecretaris dat ook ouders van de kinderen die thuiszitten, meewerken om hun kroost aan een baan of (vervolg)opleiding te helpen.

Goedkeuren

De actieplannen uit de regio’s moeten nog worden goedgekeurd volgens een woordvoerder van Klijnsma. De bedoeling is dat de staatssecretaris volgende week met ruim de helft van de wethouders hun plannen ondertekent. De overige regio’s volgen later in september.

Plan

Klijnsma lanceerde dit voorjaar met collega-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en minster André Rouvoet (Jeugd en Gezin) een plan van aanpak tegen de oplopende jeugdwerkloosheid. Daarvoor trekt het kabinet in totaal ruim een half miljard euro uit. Daarvan gaat ongeveer 300 miljoen euro naar onderwijs.

Beter opgeleid
Het kabinet wil jongeren die van school komen, stimuleren door te leren, omdat hun kansen op werk door de recessie kleiner zijn geworden. Het idee is dat jongeren beter uit de crisis komen als ze beter zijn opgeleid. De MBO Raad maakte eerder deze week bekend dat door kabinetsmaatregelen komend schooljaar tienduizend leerlingen extra in- en doorstromen in het middelbaar beroepsonderwijs.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.