Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderrechters willen Jeugdwet uitstellen

Er is een groot risico dat jongeren niet in de juiste opvangvoorziening komen, als de nieuwe Jeugdwet wordt ingevoerd. Kinderrechters doen een beroep op de Eerste Kamer om de wet uit te stellen. ‘De kans bestaat dat gemeenten dure behandelingen niet uitvoeren', aldus mr. Irene Hinfelaar, van de Raad voor de Rechtspraak.
Kinderrechters willen Jeugdwet uitstellen
Foto: ANP Roos Koole

Vooral gesloten opvang voor kinderen en jeugd bij uithuisplaatsingen is duur. Juist deze vorm van jeugdbescherming kan door gemeenten vanwege de kosten vermeden worden. Dat is een van de hiaten die kinderrechters in de nieuwe Jeugdwet terugvinden. Zij hebben de Eerste Kamer, waar de Jeugdwet nu ter controle ligt, geadviseerd de invoering per 1 januari 2015 uit te stellen. Een ultieme poging om in de nieuwe Jeugdwet veranderingen aan te brengen.

Kanttekeningen

De Eerste Kamer kreeg afgelopen maandag een delegatie van kinderrechters op bezoek tijdens een “deskundigenbijeenkomst”. De nieuwe Jeugdwet ligt op dit moment ter beoordeling bij de Eerste Kamer. Er zijn nog een aantal instanties die kanttekeningen plaatsen bij de uitvoering ervan, vooral bij de kwaliteit van de zorg voor kinderen en jeugd.

Waarborgen

‘Er moeten waarborgen in de Jeugdwet komen dat de uitspraken van de kinderrechters ook uitgevoerd kunnen worden’,  zegt mr. Irene Hinfelaar, kinderrechter en woordvoerder jeugd van de Raad voor de Rechtspraak. Die waarborgen zijn er nu niet, volgens de kinderrechter. ‘Gemeenten zijn vrij in het besteden van hun budget voor jeugdzorg en maken met zorgaanbieders afspraken over welke zorg zij inkopen. Gemeenten krijgen te maken met bezuinigingen, de kans is groot dat zij bewust de dure behandelingen niet inkopen.’

Decentralisatie

Het doel van de nieuwe Jeugdwet wordt zeker wel door de rechters onderschreven, benadrukt Hinfelaar. De kinderrechters staan achter de decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten, dichtbij gezinnen en meer op maat. ‘Het is echter noodzaak om basisafspraken te maken tussen gemeenten over de complexere en duurdere voorzieningen.’ De jeugdbescherming is op dit moment nog provinciaal geregeld.

Hiaat

Een andere hiaat in de nieuwe Jeugdwet is dat de regels voor opname in de gesloten jeugdzorg in de Jeugdwet staan. Een ander deel, de regels voor uithuisplaatsing en onder toezicht stelling (ots) staan in het Burgerlijk Wetboek. De kinderrechters willen alle regels in één wet: het Burgerlijk Wetboek. De Eerste Kamer zal komende maanden de Jeugdwet tegen het licht houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.