Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderombudsman opent meldpunt voor thuiszitters

De Kinderombudsman heeft een online meldpunt geopend voor kinderen die niet naar school gaan. Ouders, leerkrachten, onderwijsconsulenten en andere professionals, die ervaringen hebben met een kind dat niet of tijdelijk niet naar school gaat, worden uitgenodigd dit te melden.
Kinderombudsman opent meldpunt voor thuiszitters

De Kinderombudsman Marc Dullaert wil met het meldpunt, dat drie weken geopend is, onderzoeken of het recht op onderwijs in Nederland voldoende is geborgd. Het onderzoek richt zich op het basis- en voortgezet onderwijs. Het kan gaan om kinderen die niet naar school gaan, die nergens ingeschreven kunnen worden, of kinderen die wel naar school gaan, maar niet mee doen met het reguliere programma.

Leerrecht
Het uitgangspunt van het onderzoek is het rapport ‘Hoera ik ga weer naar school’ van de Nationale Ombudsman uit 2011. Daaruit blijkt dat er dagelijks 1.000 kinderen met gedrags- of leerproblemen thuis en ongeveer 3.000 per jaar langer dan vier weken. De aanbeveling was dat de leerplichtambtenaar naast leerplicht ook moet inzetten op leerrecht. Zijn aandacht moet gericht zijn op het zoeken naar een oplossing met alle partijen. Dullaert gaat onder meer na of deze aanbevelingen zijn opgevolgd.

Resultaten
De Kinderombudsman wil voor zijn onderzoek ook in gesprek gaan met leerplichtambtenaren, onderwijsconsulenten, scholen en het ministerie van OCW. Naar verwachting worden de resultaten van het onderzoek in februari 2013 aangeboden aan de minister van OCW.

Lees ook:

Bron: Kinderombudsman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.