Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen onder toezicht gesteld om overgewicht

Avatar
Alexandra Sweers
Drie kinderen met ernstig overgewicht zijn eerder dit jaar onder toezicht gesteld door de kinderbescherming. De Raad voor de Kinderbescherming heeft een bericht van de NOS hierover bevestigd.
Kinderen onder toezicht gesteld om overgewicht

‘Ondertoezichtstelling is een ernstige maatregel’, zei een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming. ‘Die wordt alleen getroffen als het echt noodzakelijk is.’ Voor zover bekend is het de eerste keer in Nederland dat kinderen vanwege ernstig overgewicht onder toezicht worden gesteld.

Bedreiging

De ouders tekenden beroep aan tegen de ondertoezichtstelling, maar kregen van het gerechtshof in Arnhem ongelijk. De advocaat van de ouders stelt in een interview met de NOS dat de ouders al bezig waren met het aanpakken van het overgewicht, maar dat zou volgens de rechters niet snel genoeg gaan. Volgens het hof wordt de gezondheid van de kinderen bedreigd, zowel in lichamelijke als in psychologische zin.


Obesitas

In 2011 werden de kinderen door de huisarts gewogen. Ze wogen respectievelijk 51 kilo, 18 kilo en 15 kilo meer dan gemiddeld voor hun leeftijd. Twee van de drie kinderen vielen hiermee onder de obesitasnorm, het andere kind had ‘slechts’ overgewicht.

Kans

De ouders hebben eerst de kans gekregen om zelf wat te doen aan het gewicht van hun kinderen, maar toen bleek dat dat niet lukte, heeft de kinderbescherming de ondertoezichtstelling aangevraagd. Het gezin krijgt nu begeleiding van een gezinsvoogd van bureau jeugdzorg. Die helpt hen het overgewicht aan te pakken.

Bron: ANP/NOS/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.