Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderbijslag nog zelden ingehouden bij spijbelen

De gemeente mag sinds maart de kinderbijslag intrekken van gezinnen waarvan kinderen structureel spijbelen. De sanctie is nog niet vaak opgelegd. Drie gezinnen zijn op deze manier op hun vingers getikt.
Kinderbijslag nog zelden ingehouden bij spijbelen

De maatregel geldt alleen voor 16- en 17-jarigen van wie de ouders het spijbelen hadden kunnen voorkomen. Bij drie gezinnen wordt de kinderbijslag in het derde kwartaal ingehouden, tenzij het spijbelen stopt, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Extreme situaties
Carry Roozemond van de vereniging van leerplichtambtenaren (Ingrado) vindt het niet vreemd dat de sanctie nog maar driemaal is opgelegd,  zo vertelt ze aan de nieuwssite. ‘Het is nog maar kort mogelijk om spijbelen te bestraffen met het korten van de kinderbijslag en het gaat over hele extreme situaties. Pas als het echt niet anders kan, ga je daar als leerplichtambtenaar toe over.’

Kwaliteit
Kees Bakker, voorzitter van de raad van bestuur van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), vertelde eerder al aan Z+W de maatregel ‘eenzijdig’ te vinden. ‘Verwacht er niet te veel van’, waarschuwde hij. ‘Als je wilt dat er minder wordt gespijbeld, is het ook nodig dat de kwaliteit van het middelbaar beroepsonderwijs verbetert’, aldus Bakker.

Straffen
Bovendien vraagt de voorzitter van het NJi zich af hoeveel invloed de ouders nog hebben op oudere kinderen. ‘Van het straffen van de ouders moet je dus niet te veel verwachten. Puur formeel zit er wel logica in, maar spijbelen heeft niet alleen met de leerling te maken. Er is ook een school bij betrokken. Het is dus ook de vraag of die de jongere voldoende motiveert, stimuleert en begeleidt.’

Overeenkomst
De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de bijslag uitkeert, kan alleen kinderbijslag inhouden als de gemeente een overeenkomst heeft gesloten met de SVB. Inmiddels hebben ruim driehonderd gemeenten dat gedaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: Binnenlands Bestuur/ Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.