Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kind wil goed gesprek met ouders

Acht op de tien kinderen willen met hun ouders praten over wat ze belangrijk vinden. Duidelijke regels vinden ze juist prettig. Zakgeld is voor 15 procent van de jongeren reden om positief te oordelen over ouders. Dat blijkt uit het onderzoek 'Kinderen aan het woord over gezinnen' van het Verwey-Jonker Instituut.
Kind wil goed gesprek met ouders

Maar weinig jongeren zeggen dat ze ‘vooral met rust gelaten’ willen worden door hun ouders. Ze vinden het fijn als hun vader en moeder tijd voor ze nemen. Kinderen zeggen ook duidelijke regels prettig te vinden. Al willen ze wel hun kant van het verhaal vertellen als ze zich niet aan de regels houden. De meeste kinderen groeien nog steeds op in een gezin waarbij de moeder vaker thuis is dan de vader.

Dag van het gezin
Dat blijkt uit het onderzoek: ‘Kinderen aan het woord over gezinnen’ van het Verwey-Jonker Instituut. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft opdracht gegeven voor het onderzoek, waarbij ongeveer achthonderd kinderen tussen de 6 en 18 jaar zijn betrokken. Rouvoet zei afgelopen zaterdag op de Internationale Dag van het Gezin dat jongeren een duidelijke boodschap hebben voor hun ouders: ‘Praat over zaken die jongeren belangrijk vinden en stel heldere regels.’

Internet
Ondanks een goede band praten kinderen niet over alles met hun ouders. Jongeren zoeken liever op internet naar informatie over seksualiteit dan dat ze daarover met hun vader of moeder praten. Regels in huis gaan vaak over op tijd thuis komen en over taken in thuis. Als ouders kinderen aanspreken op hun gedrag, gaat het vaak over de omgang met broers en/of zussen, het opruimen van de kamer en ruw taalgebruik.

Opa en oma
De meeste kinderen groeien nog steeds op in een gezin waarbij de moeder vaker thuis is dan de vader. Wel noemt 61 procent van de jongeren, naast de ouders, broers en zussen, ook hun opa’s en oma’s belangrijk in het gezin. Drie op de tien wil de grootouders vaker zien.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.