Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kind van ouder in detentie heeft meer hulp nodig

‘Het is gemakkelijker te zeggen dat je vader dood is, dan dat hij in de gevangenis zit.’ Dat zegt een van kinderen die meededen in het project: “Zie je mij wel”. De Kinderombudsman en Exodus Nederland vragen meer ondersteuning en meer deskundigheid om kinderen met een ouder in detentie te helpen.
Foto: Fotolia

Er is meer aandacht nodig voor de situatie van de kinderen als een van de ouders in de gevangenis komt. Dat begint met kinderen beter te informeren over wat er gebeurt en wat ze kunnen verwachten. Maar er is ook meer ondersteuning en zorg nodig van hulpverleners voor deze kinderen. Dat blijkt uit het project: “Zie je mij wel”, een samenwerking tussen de Kinderombudsman en Exodus Nederland, die de terugkeer van gedetineerden in de samenleving ondersteunt.

Ouder in detentie

Naar schatting telt Nederland zo’n 25.000 kinderen van wie er een ouder in de gevangenis zit. Het project houdt in dat kinderen en jongeren met een ouder in detentie is gevraagd een tijdlijn te maken van hun eigen verhaal. De centrale vraag: op welk moment had jij welke informatie, hulp of steun nodig? De tijdlijn geeft vanaf het moment van aanhouding tot het moment dat de ouder vrijkomt en weer thuis komt, per fase weer welke problemen de kinderen en jongeren tegenkwamen en hoe dit volgens hen beter kan.

Gevaarlijk

Uit de tijdlijn blijkt dat kinderen en jongeren beter geïnformeerd willen worden over wat ze kunnen verwachten na aanhouding van hun ouder. Kinderen en jongeren maken zich grote zorgen over hun ouder. ‘Je kent het alleen uit films’, zegt een jongen. ‘Ik zag van die oranje overalls voor me en veel mannen in een cel. Ik was zo bang dat het daar gevaarlijk was voor mijn vader, dat ik er niet van sliep.’


Kinderen van ouders in detentie willen beter worden geïnformeerd over wat er met hun ouder gebeurt. ‘Het grootste probleem is het geheim dat in het gezin waart en het isolement waarin kinderen terecht komen.’ Lees het interview met Winie Hanekamp van Exodus>>


Expertise

‘Deze kinderen en jongeren hebben meer ondersteuning en zorg nodig’, constateert Kinderombudsman Margrite Kalverboer. En er is kennis en expertise nodig bij hulpverleners en bij scholen om deze kinderen te helpen.’ De Kinderombudsman doet een aantal extra aanbevelingen aan organisaties die een rol hebben bij verbetering van de situatie van de kinderen. Zo moet bij iedere geplande aanhouding waarbij kinderen aanwezig zijn, iemand meegaan die speciaal op de belangen van de kinderen let.

Gezinscoach

De Kinderombudsman vindt verder dat gemeenten moeten zorgen dat de lokale hulp alert is op kinderen van wie een ouder in detentie zit. Elk gezin moet een vaste gezinscoach krijgen. Scholen moeten zich meer bewust zijn van hun belangrijke rol in de ondersteuning van deze kinderen. Zij moeten alert zijn op pesten en uitsluiting. Kalverboer: ‘Alle betrokken partijen moeten snel aan de slag met de aanbevelingen. Deze kinderen hebben het recht om gezien en gehoord te worden en moeten de informatie, zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.