Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kerken roepen overheid op matje om armoede

‘De kerken trekken aan de bel en vragen een fatsoenlijke bescherming van de overheid voor arme burgers.’ Dat zegt bisschop Gerard de Korte in reactie op het rapport Armoede in Nederland 2010. ‘Bijna 550.000 huishoudens vormen een harde kern van armen in Nederland.’
Kerken roepen overheid op matje om armoede

Volgens de kerken schiet de zorg- en beschermingstaak van de overheid tekort. Grote groepen burgers zijn langdurig afhankelijk geworden van diaconale hulp van de kerken. Bij de protestantse kerken is het aantal hulpvragen in twee jaar tijd met bijna 16.000 aanvragen meer dan verdubbeld. Bij de Rooms-katholieke kerk steeg de vraag naar financiële hulp van mensen in geldnood met 20 procent, naar bijna 12.000 aanvragen.

Draagkracht
Uit het rapport ‘Armoede in Nederland 2010’ blijkt dat de vraag om financiële hulp bij kerken stijgt. De kerken gaven in 2009 in totaal aan ruim 30.000 mensen financiële bijstand. De kerken vinden dat de plannen van de nieuwe regering de financiële draagkracht van onder meer bijstandsgerechtigden verder uitholt.

Hardnekkig
‘De overheid behoort een schild voor de zwakken te zijn. In ons nog steeds welvarende land bestaat een hardnekkige kern van armen’, aldus bisschop De Korte. Volgens hem gaat het om ‘ruwweg 8 procent van de bevolking. Dat zijn bijna 550.000 huishoudens, waarin honderdduizenden kinderen en jongeren leven.’

Preventie
De kerken vinden dat de rijksoverheid en ook lokale overheden meer aan preventie en nazorg moeten doen bij schuldhulpverlening. Aan het armoedeonderzoek hebben bijna alle kerkgenootschappen in Nederland meegewerkt. De kerken zorgen voor een groot sociaal vangnet, concluderen de onderzoekers in het rapport.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP