Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil hervorming jeugdzorg

De Tweede Kamer wil één geldstroom om het preventieve jeugdbeleid, de vrijwillige jeugdzorg, de hulp aan licht verstandelijk gehandicapten en de geestelijke gezondheidszorg voor jongeren te betalen. Ook moeten kinderen in de vrijwillige jeugdzorg zonder indicatie kunnen worden geholpen. De verantwoordelijkheid voor de vrijwillige jeugdzorg moet naar (samenwerkende) gemeenten.
Kamer wil hervorming jeugdzorg

Dat zijn enkele voorstellen die de parlementaire werkgroep ‘Toekomstverkenning Jeugdzorg’ dinsdag heeft gepresenteerd. De jeugdzorg moet volgens een ruime Kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP, VVD, PVV, GroenLinks en ChristenUnie voortaan meer bestaan uit preventie en hulp in de buurt. Gezinnen en mensen in hun omgeving, zoals leerkrachten en huisartsen, moeten hulp krijgen om zelf de opvoed- en ontwikkelingsproblemen van kinderen op te lossen.

Gedwongen
Met demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) verschilt de Kamer op een aantal vlakken van mening. De ChristenUnie-bewindsman presenteerde vorige maand een toekomstvisie, waarin gemeenten verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg. De werkgroep daarentegen ziet gedwongen jeugdzorg als een taak van het Rijk en wil alleen de vrijwillige zorg bij lokale overheden onderbrengen.

Debat
Volgens Rouvoet komen zijn eindconclusies en die van de Kamer wel grotendeels overeen. ‘Gezien het brede draagvlak voor hoe de jeugdzorg eruit moet gaan zien, blijf ik er voorstander van om het debat over jeugdzorg niet stil te laten vallen in deze demissionaire periode’, aldus de minister.

Toekomst
De Kamer bespreekt deze week hoe er verder gewerkt wordt aan de toekomst van de jeugdzorg, zolang er nog geen nieuw kabinet is na de verkiezingen op 9 juni. CDA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en D66 willen wel een debat met Rouvoet. Maar volgens VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé heeft het geen zin heeft om met een demissionair minister in debat te gaan als een volgend kabinet beslist.

Stelselwijziging
Al jaren wordt geklaagd dat jongeren niet de juiste hulp krijgen door verkokering van verschillende vormen van hulp. Ook staan jongeren vaak op wachtlijsten door de bureaucratische manier van werken van de provinciale Bureaus Jeugdzorg. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) vreest na 2005 opnieuw een stelselwijziging, terwijl al veel verbeteringen in gang zijn gezet. Het IPO pleit voor geleidelijke aanpassingen.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.