Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil hergebruik jeugdgevangenissen

De drie jeugdgevangenissen die tijdelijk dichtgaan, moeten snel een nieuwe bestemming krijgen. Dat vindt de Tweede Kamer. Het CDA denkt aan het opsluiten van jongeren die zijn veroordeeld omdat ze ernstige overlast veroorzaakten. De PvdA mikt op de behandeling van jongeren met een licht verstandelijke beperking die in de misdaad terecht dreigen te komen.
Kamer wil hergebruik jeugdgevangenissen

Donderdag praat de Kamer met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over zijn voornemen drie jeugdgevangenissen tijdelijk buiten gebruik te stellen. Het aantal ernstige delicten door jongeren is de laatste jaren sterk gedaald en er zitten sinds kort in de gevangenissen geen jongeren meer die eigenlijk jeugdzorg nodig hebben.

Relschoppers

CDA’er Coskun Çörüz denkt dat de jeugdgevangenissen plaats kunnen bieden aan veroordeelde relschoppers, die overlast hebben veroorzaakt in bijvoorbeeld Gouda, Culemborg en op het strandfeest bij Hoek van Holland. Ook jonge daklozen en drugsverslaafden die wat op hun kerfstok hebben kunnen er terecht om hun straf uit te zitten en geholpen te worden.

Jeugdbendes

Zijn PvdA-collega Lea Bouwmeester ziet een tendens dat steeds meer gemakkelijk te beïnvloeden jongeren met een laag IQ in jeugdbendes terechtkomen. Zij zouden kunnen worden geholpen in de jeugdinrichtingen die leeg komen te staan. Het geld dat overblijft van de jeugdgevangenissen, kan dan overgeheveld worden naar de volksverzekering AWBZ, waar de opvang van licht verstandelijk gehandicapten is ondergebracht. Voor deze doelgroep bestaan nu wachtlijsten.

Loverboys

De SP wil de gevangenissen helemaal niet dicht hebben, maar ze gelijk inzetten als instellingen voor gesloten jeugdzorg en als opvang voor asielzoekers en slachtoffers van mensenhandelaars en loverboys. Ook de VVD wil de inrichtingen openhouden. Sluiting is volgens de liberalen weggegooid geld.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Pieter Franken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.