Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamer wil eerder hulp voor probleemkinderen

Kinderen die thuis in de problemen komen, kunnen straks eerder hulp bij hun opvoeding of gedragstherapie opgelegd krijgen. Ouders en kind moeten meewerken aan de maatregel, die de kinderrechter oplegt. Het Bureau Jeugdzorg houdt in de gaten of ze dat ook doen.
Kamer wil eerder hulp voor probleemkinderen

De Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een voorstel van PvdA en CDA om kinderen die in hun ontwikkeling worden bedreigd, eerder te helpen. Volgens de wet kunnen kinderen onder toezicht worden gesteld of zelfs uit huis worden gehaald, als ze thuis met ernstige problemen te maken krijgen. De Kamer heeft nu ingestemd met maatregelen die minder ver gaan, voor de lichtere gevallen.

Lichtere maatregelen
Het kabinet wilde eigenlijk dat kinderen ook al bij lichtere problemen onder toezicht kunnen komen, maar de Tweede Kamer vond dat veel te ver gaan. Daarom kwamen PvdA en CDA met de oplossing lichtere probleemgevallen ook een lichtere maatregel op te leggen.

Uit pleeggezin
De Kamer stemde ook in met een voorstel van de SP dat er altijd een rechter aan te pas moet komen bij de beslissing een einde te maken aan een langdurige plaatsing in een pleeggezin. Nu meldt het Bureau Jeugdzorg de beëindiging bij de Raad voor de Kinderbescherming, die er dan nog een keer naar kijkt.

Nauwkeurige toets
Maar SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat een kind na meer dan een jaar niet zomaar uit een gezin gehaald kan worden. ‘Dit is een zeer ingrijpende beslissing met verregaande gevolgen voor kind en gezin. Dat vraagt om een nauwkeurige toets, die bij de rechter hoort.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/foto Koen Suyk (ANP)

2 REACTIES

  1. Ik sta er achter dat er eerder hulp wordt geboden aan ouders voor probleemkinderen (nog voordat hulp in gedwongen kader nodig is). Momenteel is de reactie van BJZ dat er geen hulp geboden kan worden in vrijwillig kader. Gevolg: de kans op grotere problemen en dus hulp in gedwongen kader (OTS en UHP) is groter. Ik spreek als vader met 3 kinderen in OTS uit eigen ervaring.
    Ik sta niet achter de uitspraak van Nine Kooiman. Kinderen horen bij hun biologische ouders en niet in pleeggezinnen. Als er geen bezwaren meer zijn voor terugplaatsing, dan hoort dit ook plaats te vinden. Ondanks de duur van het verblijf in een pleeggezin.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.