Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer verkent problemen jeugdzorg

De Tweede Kamer buigt zich volgend jaar over de toekomst van de jeugdzorg. Een parlementaire werkgroep gaat een aanvullende verkenning uitvoeren naar de problemen waar deze zorg mee kampt. Deze verkenning moet eind maart klaar zijn.
Kamer verkent problemen jeugdzorg

Dat heeft de Tweede Kamer woensdag besloten op voorstel van PvdA’er Jeroen Dijsselbloem. Met de bevindingen van de werkgroep kan de Tweede Kamer zich beter voorbereiden op de plannen voor de jeugdzorg, waar minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin volgend jaar mee komt. Rouvoet verwacht dat het stelsel volgend jaar veranderd moet worden. ‘Als het nodig is, moet je daar niet voor terugschrikken’, zei hij woensdag in het debat met de Tweede Kamer over zijn begroting. Wellicht moet het recht op jeugdzorg dat nu in de wet staat op een andere manier geregeld worden.

Onderzoek
De oppositie eiste eigenlijk een parlementair onderzoek, maar vond daarvoor geen gehoor bij de regeringspartijen. Die vinden dat een onderzoek alleen maar tot vertraging leidt. Minister Rouvoet kan tijdens zo’n onderzoek niets ondernemen om de jeugdzorg te verbeteren. De werkgroep die er nu wel komt, zou kunnen bekijken waar de groeiende vraag naar zorg voor jongeren aan toe te schrijven is, zei Dijsselbloem eerder. Ook zou het parlement zich kunnen buigen over de vraag waarom hulpverleners uit verschillende hoeken zo moeilijk met elkaar kunnen samenwerken.

Evaluatie
In een kritische evaluatie die deze week verscheen, staat dat het recht op jeugdzorg zoals die nu in de wet geregeld is, in de praktijk tot problemen leidt. Dan gaat het vooral om de ingewikkelde en tijdrovende beoordeling van de zorg waar een jongere recht op heeft.

Voortgang
Begin volgend jaar wil Rouvoet duidelijk maken hoe het verder moet met de jeugdzorg. De Kamer drong erop aan hier meer haast mee te maken. De minister wil daar wel aan tegemoetkomen, maar riep de Kamer op zijn voorstellen dan ook snel te behandelen. De oppositie eist een parlementair onderzoek; regeringspartijen PvdA en CDA opperden een parlementaire werkgroep om vragen te beantwoorden waar de evaluatie geen opheldering over geeft.


Lees ook:

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP Foto:ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.