Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer: jeugdzorg kan naar gemeenten

Ondanks tegensputteren van SP, PVV, 50PLUS en Partij voor de Dieren worden de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP) stemde donderdag in met dit plan van het kabinet.
Kamer: jeugdzorg kan naar gemeenten
Foto: ANP Photo

Het overhevelen van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten is een van de drie grote decentralisaties die het kabinet op het programma heeft staan. Behalve de jeugdzorg krijgen gemeenten ook de verantwoordelijkheid voor de langdurige zorg en de sociale werkvoorziening.
Uitstel

SP en PVV zien nog te veel losse eindjes en willen uitstel om de overgang van de jeugdzorg nog zorgvuldiger voor te bereiden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil juist de vaart erin houden. Het kabinet vindt dat gemeenten beter maatwerk kunnen leveren en op het juiste moment de juiste hulp bieden, waarmee wordt voorkomen dat er een beroep wordt gedaan op dure gespecialiseerde hulp.

Bezuinigingen

Vanwege de bezuinigingen is er 450 miljoen euro minder beschikbaar en diverse partijen en organisaties maken zich zorgen over de gevolgen daarvan. De gemeenten krijgen nog dit jaar duidelijkheid over het budget dat zij krijgen. Zolang onduidelijk is hoeveel geld er beschikbaar is voor jeugdzorg, zijn gemeenten terughoudend met het maken van afspraken met zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg.

Vinger aan de pols

Kamerleden feliciteerden Van Rijn en zijn collega Fred Teeven nadat het voorstel was aangenomen. De plannen zorgden de afgelopen maanden voor veel beroering en maakten veel emoties los. Van Rijn is derhalve blij met de bijval die hij in de Kamer kreeg. ‘Ik denk dat we alle zorgen de afgelopen tijd wel hebben besproken. Dit is niet klaar. Het gaat erom dat we goede zorg voor de jeugd hebben geregeld. Er gaat niks over de schutting en de vinger blijft aan de pols.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.