Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Kabinet wil voorstel recht op wasbeurt intrekken

Het kabinet wil een wetsvoorstel intrekken dat bewoners van zorginstellingen het recht zou geven op een dagelijkse wasbeurt en schoon incontinentiemateriaal direct na een ongelukje. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS zal dit vrijdag voorstellen in de ministerraad. Bronnen in politiek Den Haag hebben een bericht in de Volkskrant van donderdag hierover bevestigd.
Kabinet wil voorstel recht op wasbeurt intrekken
Foto: ANP Photo

Het kabinet zou het wetsvoorstel willen intrekken omdat het door een geplande reorganisatie in de langdurige zorg zijn waarde verliest. Ouderen moeten straks langer thuis blijven wonen en daar verzorgd worden.

Rechten
De zogeheten Beginselwet Awbz-zorg dateert uit de vorige kabinetsperiode. Vooral toenmalig gedoogpartner PVV maakte zich er sterk voor. De Raad van State oordeelde destijds negatief over het wetsvoorstel. Volgens het adviesorgaan van de regering zijn de rechten van bewoners van zorginstellingen elders al wettelijk geregeld.

Inititiatief

PVV-leider Geert Wilders is woedend. ‘Een grove schande. Dit kabinet is ziek’, laat hij weten. De PVV is van plan zelf met een initiatiefvoorstel te komen als het kabinet de wet intrekt, zegt Wilders. ‘Fatsoenlijke afdwingbare zorg voor ouderen en gehandicapten is een kwestie van beschaving, het kan niet langer zo zijn dat gevangenen meer rechten hebben dan ouderen en gehandicapten.’

13 REACTIES

 1. Ik ben het helemaal met Hanzie eens. Diegene die dit roept moet zijn ogen uit zijn kop schamen, hoe durft hij dit te zeggen. Weet hij wel hoe gênant het is om met bot gezegd een luier om te moeten leven als volwassene??? Ze hebben al zo weinig en vind het ongelooflijk dat iemand het minste wat je kan doen ook nog wil veranderen, ONBEGRIJPLIJK!!!! En idd een gevangene heeft recht op luchten, denk je dat verpleeghuisbewoners elke dag luchten??? Mooi niet!! Het is een schande in Nederland

 2. Lees alle reacties
 3. Het volgende: de Raad van State, die bij elk wetsontwerp juridisch advies geeft, oordeelt vernietigend over het voorstel omdat hulpbehoevenden in wezen geen nieuwe rechten verschaft. Alles is volgens de raad al wettelijk geregeld. Mijn conclusie is dus niet weer een wet in het leven roepen, maar toezien dat de bestaande wetgeving gehandhaafd wordt.

 4. Laten we met zijn allen de gebruikte luiers gaan verzamelen en bij de regeringsleden voor de neus (het liefst tijdens de lunch) op tafel en rondom de personen daar leggen. Eens kijken hoe zij over de nek gaan van de stank waar onze ouderen dagelijks in moeten leven. Het besluit is in 1 woord SCHANDALIG.

 5. SCHANDALIG!!!! al langere tijd vraag ik me af wanneer ze de euthanasiepil gaan uitdelen. Verplicht innemen op de dag dat je 65 jaar wordt. Geen last meer van al die oude grijze mensen. En zeker ook niet onbelangrijk… weer meer om zelf in de zak te steken.

 6. Schandalig de veroordeelden in de gevangenissen hebben het beter voor elkaar die mogen elke dag luchten en douchen krijgen activiteiten aangeboden .
  Onze ouderen die de oorlog mee hebben gemaakt en ons land weer hebben opgebouwd krijgen als beloning stank voor dank .
  Miljoenen verdienen de ministers en gaat er evenveel naar de hoge heren met topsalarissen aan bonussen en nu moeten onze ouderen het bezuren .
  Hier zijn geen woorden te vinden voor mijn boosheid , weg met deze REGERING criminelen zijn het in den haag .
  Laten we met z’n allen EINDELIJK eens opstaan en onze stem laten horen .

 7. Hebben we er om gevraagd om chronisch ziek te worden, hebben onze oude van dagen die voor de weder opbouw van Nederland hebben gezorgd er om gevraagd nu oud en versleten te zijn? Ik denk het niet, gezond zijn en achter een buro zitten is erg fijn ook nog veelgeld verdienen is ook fijn. Dan denk je toch toch niet aan de zieke en oudere mens in onze maatschappij. Welnee dan kijk je alleen naar cijfertjes en vind dan gewoon dat er best een heleboel afkan. Nou als het zodoorgaat met dit kabinet dan stop ik met het leven want dieren hebben het dan nog beter.

 8. Ik wens de staatssecretaris incontinentie toe. Dagen in de stront moeten liggen
  door en door nat van de urine. Ik denk dat ik maar een crimineel word dan heb ik het beter. Het is duidelijk hoe dit kabinet over ouderen en verzorging nodig hebbende mensen denkt. Misschien komt er nog eens een wetsvoorstel dat bij opname in een verpleegtehuis verplicht tot euthanasie wordt overgegaan.
  Dit alles vernietigende kabinet moet zo snel mogelijk verdwijnen en worden vervolgd.

 9. Een gevangene heeft het beter: luchten elke dag, anders wordt er een schadevergoeding geeist. Elke dag douchen, schone kleren enz en dat allemaal op kosten van de gemeenschap. Hoezo wordt misdaad niet beloond.
  Toch maar de bewoners van het bejaardenhuis verplaatsen naar ‘de Koepel’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.