Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet: twee voor toezicht op kinderen

Het kabinet vindt dat er in de kinderopvang in principe twee volwassenen toezicht moeten houden. Eén medewerker lang alleen bij een groep kinderen achten de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) risicovol.
Kabinet: twee voor toezicht op kinderen

De bewindslieden hebben woensdagavond een reactie aan de Tweede Kamer gestuurd op het rapport van de commissie-Gunning. Die onderzocht de oorzaken van de grote misbruikzaak bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam. Een aanbeveling was om zeker twee volwassenen een groep in de gaten te laten houden.

Glaswand

Het kabinet hecht aan dit zogenaamde ‘vierogenprincipe’. Daar kan volgens Kamp en Opstelten alleen bij praktische problemen van worden afgeweken, bijvoorbeeld in het geval van een klein kindercentrum. Toezicht van minimaal twee volwassenen is volgens het kabinet snel mogelijk, bijvoorbeeld door het weghalen van een muur of het plaatsen van een glaswand. Op veel plekken in de kinderopvang is al sprake van minimaal twee volwassenen die toezicht houden op kinderen.

Meldplicht

Het kabinet werkt verder aan een meldplicht voor medewerkers om seksueel misbruik aan te kaarten. Verder hoopt het dat het in Europa verplicht kan worden om strafdossiers uit te wisselen. Op die manier moet voorkomen worden dat een veroordeelde in het ander land hier alsnog in de kinderopvang aan de slag kan.

Controles

Minister Kamp kondigde woensdagavond verder aan dat de controles bij de start van een kinderdagverblijf verscherpt worden. De inspecties zullen wat hem betreft meer gericht zijn op de kwaliteit van de dagelijkse praktijk en minder op de kwaliteit van de aanwezige documentatie.

Zorgwekkend

In 2009 werden bij 60 procent van de controles tekortkomingen geconstateerd. Kamp vindt dat zorgwekkend. ‘In de eerste plaats omdat houders van kinderopvangvoorzieningen de regels veel te vaak overtreden, en daarmee risico’s nemen met jonge kwetsbare kinderen. In de tweede plaats omdat houders die meer dan incidenteel de regels overtreden, niet altijd effectief zijn aangepakt.’ Kamp wil het toezicht verbeteren en bij overtredingen altijd optreden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.