Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet ontziet Wajongers

Jonggehandicapten met een Wajonguitkering belanden na herkeuring niet automatisch in de bijstand. Ze behouden hun Wajonguitkering, die wel met 5 procent wordt gekort, maar een vermogenstoets gaat voor hen niet gelden.
Gehandicapte jongeren en sympathisanten voeren actie in een kooi op het Plein in Den Haag tegen het wetsvoorstel werken naar vermogen.
Gehandicapte jongeren en sympathisanten voeren actie in een kooi op het Plein in Den Haag tegen het wetsvoorstel werken naar vermogen. - Foto: ANP

Dat is maandag bekend geworden na overleg tussen de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en het kabinet over aanpassing van de Participatiewet. Ook is duidelijk geworden dat gemeenten in de eveneens aangepaste bijstandsplannen veel meer ruimte houden dan in eerdere voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Tegenprestatie

De verplichte tegenprestatie die het kabinet wil voor bijstandsontvangers blijft in de wet, maar gemeenten bepalen zelf hoe ze dat vorm geven. Ook blijft de eis voor behoud van de uitkering overeind dat uitkeringsontvangers zich bij een sollicitatie netjes moeten kleden en Nederlands moeten spreken. Wie elders in het land een passende baan krijgt aangeboden, moet die accepteren en dan eventueel verhuizen. Verder wordt de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders geschrapt.

Begroting

De extra kosten die met de wijzigingen gemoeid zijn, dekt staatssecretaris Klijnsma op haar eigen begroting. Klijnsma zal niet alle wijzigingen opnemen in haar wetsvoorstel. Een deel ervan wordt geregeld via wijzigingsvoorstellen in het Kamerdebat, later deze week. Klijnsma geeft toe dat haar plannen na de onderhandelingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP wel iets zijn opgeschoven in de richting van de wensen van de PvdA.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.