Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet evalueert drugsbeleid

Het kabinet evalueert het Nederlandse drugsbeleid van de afgelopen dertig jaar. Het gaat om een brede terugblik die moet uitwijzen of het drugsbeleid zoals beoogd risico's voor gebruikers voorkomt en beperkt. Tot de evaluatie is besloten op aandringen van het Trimbos Instituut.
Kabinet evalueert drugsbeleid

Door Ellen van der Loo – Vorige maand stuurde het

Trimbos Instituut

een brief aan minister Klink (Volksgezondheid) waarin het aangaf dat een evaluatie van het drugsbeleid hard nodig is. Woordvoerster Marjan Heuving zegt: ‘Er is wel veel bekend, maar er zijn ook nog veel witte plekken. We beschikken over veel cijfers, maar maar een echte evaluatie van het beleid is nooit gemaakt.’

Voorbeeld
Als voorbeeld noemt het instituut de vraag van een vmbo-school of de sluiting van een koffieshop de handel en het gebruik van drugs onder de leerlingen doet afnemen. Het antwoord op deze vraag kan niet zonder meer worden gegeven, want een wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Kritiek
Een evaluatie kan ook worden gebruikt om buitenlandse kritiek te weerleggen. Nu is het niet mogelijk om aan te geven wat precies de voor- en nadelen zijn van het beleid. Het Trimbos Instituut benadrukt dat het beleid niet alleen moet worden onderzocht op aspecten van volksgezondheid, maar ook op gevolgen als overlast en illegale handel.

Debat
Minister Klink heeft de evaluatie vorge week toegezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer. Hij waarschuwde dat het een ‘buitengewoon lastig’ onderzoek wordt, omdat bij de invoering van het huidige drugsbeleid dertig jaar geleden geen gegevens zijn verzameld waarmee het kabinet nu een vergelijking kan maken.

Kwetsbare groepen
De minister wil ook aandacht besteden aan de sociale effecten van het drugsbeleid. Hij wil bijvoorbeeld weten hoe vatbaar kwetsbare groepen zijn voor een drugsverslaving, zoals mensen met een licht verstandelijke handicap of ADHD.

Schadelijke stoffenDe minister van Volksgezondheid laat los van de toegezegde evaluatie ook onderzoek doen naar de schadelijkheid van alle schadelijke stoffen. Klink laat dat onderzoek uitvoeren door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarna er een classificatie komt van schadelijke stoffen.

(Bronnen: ANP en Trimbos)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.