Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Justitie wil geen prostituees in tbs-kliniek

Tbs-patiënten mogen geen prostituee ontvangen in de kliniek. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie gezegd naar aanleiding van berichtgeving over de docufilm Longstay, die vrijdag in première gaat op het IDFA-festival.
Justitie wil geen prostituees in tbs-kliniek

De Telegraaf heeft de beelden al gezien en beschrijft een scène waarin medewerkers van de Pompestichting overleggen over het inhuren van zogeheten seksverzorgers voor tbs’ers op de longstay-afdeling. Daar zitten patiënten die blijvend delictgevaarlijk en amper meer te behandelen zijn. Volgens de zegsman van het ministerie blijkt uit de docufilm niet of tbs’ers daadwerkelijk seks hebben gehad met prostituees.

Opheldering
‘Wij gaan ervan uit dat er alleen over is gesproken en dat het niet is gebeurd’, zei de woordvoerder. Het departement wil volgens hem niet hebben dat er prostituees in een tbs-kliniek komen. De PVV in de Tweede Kamer heeft verantwoordelijk staatssecretaris Nebahat Albayrak opheldering gevraagd over de mogelijke praktijken in de Pompekliniek. ‘Is de kliniek een bordeel geworden?’, wil PVV’er Raymond de Roon weten.

Schokkend
De docufilm bevat volgens het ministerie passages die schokkend kunnen zijn voor slachtoffers of hun nabestaanden. Zo wordt openlijk gesproken over de misdrijven. Ook komen er tbs’ers zichtbaar aan het woord, terwijl justitie niet wil dat tbs’ers in beeld worden gebracht. Het departement heeft er bij de Pompestichting op aangedrongen dit soort passages aan te passen, maar dat is niet gebeurd.

Gevolgen
Het ministerie ‘betreurt het zeer’ dat de kliniek zich niet aan de uitgangspunten van justitie heeft gehouden, zei de woordvoerder van Albayrak. Of dat nog gevolgen heeft voor de leiding van de kliniek, kon hij niet aangeven. Afgesproken is dat de Pompekliniek de slachtoffers van tbs’ers die aan het woord komen, informeert.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP Foto:ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.